Feltöltés dátuma: 2016.05.13.

Nehezen gyógyuló sebek cukorbetegségben

A magas vércukorszint az egész szervezetben gyengíti a fehérvérsejtek aktivitását, a szövetek regenerálódását és a fertőzések elleni védekezést. Ezzel kedvező közeget biztosít a kórokozók megtelepedésének, így egy egyszerű otthoni baleset is súlyos következményekkel járhat.

Illusztráció

A cukorbetegség következtében létrejövő, idegeket érintő károsodás miatt a beteg nem érzi a fájdalmat, és gyakran csak akkor észleli a sebet, amikor már mélyebb szövethiány, esetleg szövetelhalás alakul ki. Ezek a sebek a nem megfelelő körülmények következtében fertőződhetnek, súlyosbodhatnak. A sebkezelés támogatására, a fertőzések kialakulásának megelőzésére, illetve a már kialakult fertőzés kezelésére szükség lehet antiszeptikum alkalmazására. Az alábbi szempontok segítenek a megfelelő szer kiválasztásában.

A modern sebkezelésben az „ideális” antiszeptikum az alábbi tulajdonságokkal rendelkezik:

  • Színtelen: mivel a sebalap értékelése nagyon fontos, egy helyileg használt termék nem befolyásolhatja a seb általános megjelenését.
  • Szöveti kompatibilitás: a helyileg, sebekben alkalmazott készítmények nem gátolhatják a sebgyógyulási folyamatot.
  • Alacsony allergiás potenciál: különösen krónikus sebek esetén, amikor a helyi kezelések meglehetősen hosszú időtartamúvá válnak, nagyon fontos, hogy az alkalmazott termékek ne váltsanak ki allergiás reakciót.
  • Szisztémás tolerancia: a lehető legkevesebb szisztémás mellékhatás érdekében a helyileg alkalmazott anyagok felszívódásának a lehető legkisebb mértékűnek kell lennie.
  • Széles antimikrobiális hatásspektrum és gyors behatási idő.
  • Hatékonyság az antibiotikumoknak ellenálló (rezisztens) baktériumokkal szemben: jelentős kihívás krónikus sebek esetében a rezisztens baktériumok, főleg az MRSA általi fertőzés.
  • Körülményektől független hatékonyság: a sebkörnyezetben több hatékonysággátló anyag is található (pl. vér, fehérje).

Az oktenidin hatóanyag mind akut, mind pedig krónikus sebek kezelésére ajánlott, mivel a meghatározott feltételek mindegyikének maradéktalanul megfelel.

Az Octenisept oktenidin-dihidroklorid- és fenoxietanol-tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Fertőtlenítőoldat, amely alkalmazható a sebkezelés támogatására, illetve a sebgyógyulás elősegítésére irányuló ismételt, rövid távú fertőtlenítésre. Színtelen, jódmentes.

Mivel diabétesz esetén fokozottan oda kell figyelni a sebfertőtlenítésre, a helyes fertőtlenítőszer megválasztásával gyorsíthatjuk is a seb gyógyulását.

Malovecz Zsuzsanna

Megjelent a diabetes2016/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!