Szerző: Dr. Rakk Erika Feltöltés dátuma: 2016.05.13.

Mozgás!

A rendszeres testmozgás csodákat tesz az emberi szervezettel, a cukorbetegével különösen! 2-es típusban a legjobb gyógyszer, 1-es típusban pedig segít az érszövődmények megelőzésében. Mégis kicsit „mostohagyermeke” a terápiának, és a lapban is kevesebbet foglakozunk vele, mint amennyit a fontosságánál fogva érdemelne.

A közelmúltban olvashatták a hegycsúcsot meghódító, a hosszútávfutó és az El Caminót megjárt sorstársak történetét. Öröm hallani a diabéteszesek futsal-Európa-bajnokságáról és persze az ott elért magyar sikerekről. E példák azt bizonyítják, hogy igenis lehet mozogni cukorbetegen, sőt kell is! A legtöbb diabetológiai szakrendelésen már legalább részállásban elérhető dietetikus, de még messze vagyunk attól, hogy a testmozgás személyre szabása és megtervezése is természetes része legyen a gondozásnak.

Miért is hasznos a rendszeres testmozgás?

 • Növeli az izomerőt és az állóképességet.
 • Segít a stressz leküzdésében, hangulatjavító hatású.
 • Az elégetett kalóriákkal hozzájárul a testsúly karbantartásához, csökkentéséhez.
 • Előnyös a magas vérnyomás és a csontritkulás megelőzésében.
 • Hozzájárul a pihentető, nyugodt alváshoz.
 • Mindezekhez cukorbetegeknél hozzáadódik a vércukorszintre kifejtett kedvező hatása, valamint az érrendszer tornáztatása révén az érszövődmények megelőzése.

Ha ilyen hasznos, miért nem mozgunk többet?

Leginkább az a kifogás, hogy nincs rá idő. Sajnos ez valóban igaz a mai élettempó mellett, ezt magamon is tapasztalom. Saját megoldásom, amit pácienseimnek is javasolok: „a láb mindig kéznél van”, és egy szobakerékpár még a legkisebb lakásban is elfér. Szóval muszáj minimum heti ötször, minimum 30 percet tekerni, jó idő esetén pedig legjobb a szabadban mozogni! Ha az ízületek engedik, lehet futni vagy csak gyorsan sétálni, de nagyon tudom ajánlani a nordic walkingot, amit könnyű elsajátítani, és nagy előnye, hogy a felsőtestet és a karokat is megmozgatja. Ideális mozgásforma jelentős súlyfelesleg esetén is! A monotonitás ellen lehet hallgatni zenét, hangoskönyvet. Ha sikerül társat találni az edzéshez, az még jobb, hiszen ha valaki számít rá, hogy együtt sportolunk, akkor kevésbé találunk kibúvót.

Tévhit, hogy ha állómunkát végeznek, vagy ha sétálgatnak napi kétszer 20 percet a kutyával, az már elegendő mozgásnak számít. Fontos a kellő időtartam és intenzitás!

A fiatalok körében egyre népszerűbb a konditerembe járás, itt személyi edző tanácsát lehet kérni. Igaz, ez a szolgáltatás nem olcsó, de néhány óra mindenképpen megéri, hogy megtanuljunk jól edzeni. Nagyon fontos, hogy ne használjon a cukorbeteg fehérjeépítést segítő táplálékkiegészítőket! Cukorbetegek veséjének ártalmas a túlzott fehérje- és/vagy aminosav-bevitel! Megfelelő étrend mellett is lehet egészségesen izmosodni!

A jógát is csak ajánlani tudom önmagában és bármely sport kiegészítőjeként. Ezt is legjobb szakember segítségével megtanulni, utána már akár otthon is önállóan végezhető.

Ahogy ezeket a sorokat írtam, az jutott eszembe, milyen jó lenne a mozgás pozitív hatásairól olvasni óriásplakátokon, vagy többet hallani róla a reklámokban a sok lényegtelen, sőt néha káros információ helyett. Javunkra válna, ha hasznos információkkal bombáznának minket, előbb-utóbb talán cselekvésre is ösztönözne, mint ahogy ösztönöz sokszor a vásárlásra.

Milyen mozgásformák vannak?

Az aerob mozgás során sok oxigént használ fel a szervezet, ez leginkább az állóképességet fokozza. Idetartozik a gyors séta, futás, nordic walking, tánc, úszás, korcsolyázás, túrázás.

A rezisztenciaedzés bizonyos izomcsoportokat erősít. Idetartoznak az emeléssel, tolással, húzással járó mozgások, például a súlyemelés, a fűnyírás.

Stretching néven vonult be a köztudatba a nyújtó mozgásforma, amely által rugalmasabbá válhatunk, javulhat a mozgáskoordináció és az egyensúlyérzék, csökken az izmok merevsége és a sérülésveszély. Ideális kiegészítője a másik két mozgásformának.

Mit tegyen, mielőtt rendszeres mozgásprogramba kezd?

Mindenekelőtt konzultáljon diabetológusával és/vagy háziorvosával! Ha 35 évnél idősebb, ha hipertóniás, ha már több mint 10 éve diabéteszes, akkor fokozott elővigyázatosság szükséges. Lehetséges, hogy orvosa kardiológiára küldi, ahol terheléses EKG-t, szívultrahang-vizsgálatot végeznek a terhelhetőség megítélése céljából.

Ki kell választani a megfelelő mozgásformát és annak gyakoriságát. Jó, ha rövid és hosszú távú célt is kitűzünk! Például kezdetben heti háromszor 20, majd háromszor 30 perc edzés, 3 hónap múlva háromszor 45 perc, fél év múlva heti ötször 45 perc.

Hogyan befolyásolja a vércukorszint-csökkentő kezelést a mozgás?

2-es típusú, csak tablettás kezelésben részesülő betegek kevésbé hajlamosak hipoglikémiára, a 2-es típusú inzulinnal kezeltek már inkább, de legnagyobb a mozgás okozta hipoglikémia veszélye az 1-es típusú betegeknél. Számos betegem sportol, szerencsére. Mindig egyénre szabottan beszéljük át, mi a teendő. Hiszen mindenki más időpontban, más időtartamban, gyakorisággal, más diétás és egyéb szokásokkal vág bele a mozgásprogramba.

Fontos az edzés elején, végén és utána 2-3 órával is a vércukorszint ellenőrzése. Eleinte akár edzés közben is kell mérni, később, amikor már ismeri valaki a szervezete reakcióit, ez elmaradhat. Szeretnénk elkerülni a hipoglikémiát, de ha mégis előfordul, ne vigyünk be túl sok szénhidrátot és kalóriát, mert akkor a mozgás ellenére hízás lehet az eredmény, ami visszatart a további mozgástól.

Néhány szabály

 • Kezdje lassan! Eleinte 5-10 perc is elegendő, ha nincs hozzászokva az edzésekhez.
 • Viseljen kényelmes cipőt és pamutzoknit! Testmozgás után ellenőrizze, hogy a lábát nem törte-e a cipő, illetve talál-e rajta sérülést!
 • Testmozgás előtt és után ellenőrizze a vércukorszintjét! Ez különösen akkor fontos, ha gyógyszert szed, vagy inzulint használ.
 • Ne végezzen testmozgást, ha a reggeli éhomi vércukorszintje 16,5 mmol/l felett vagy 4 mmol/l alatt van!
 • Mindig legyen önnél szőlőcukor, valamilyen cukortartalmú ennivaló az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) megelőzésére és kezelésére!
 • Az edzés elején 5-10 percet nyújtson és melegítsen be! Az edzés végén nyújtson és végezzen levezető mozgást, hogy megakadályozza az izomsérülések kialakulását!
 • Edzés alatt és után igyon több vizet vagy alacsony kalóriatartalmú folyadékot!
 • Ha edzés közben izomgörcs vagy mellkasi fájdalom lép fel, hagyja abba a mozgást, forduljon orvoshoz!
 • Tartsa magánál a cukorbeteg-kártyát!

Gondolom, soraim inkább azon kedves olvasók érdeklődését keltették fel, akik még egyáltalán nem vagy rendszertelenül mozognak. Remélem hozzájárultam ahhoz, hogy változtassanak, és mielőbb elkezdjék szedni a „mozgásgyógyszert”! Egészségükre váljék!

szerzo

Dr. Rakk Erika

Belgyógyász-diabetológus szakorvos. 1995 óta dolgozik a Veszprém Megyei Kórház belgyógyászati és diabetológiai szakrendelésén. Érdeklődési területe a diabétesz és társuló betegségei: az elhízás, a hipertónia és a lipidanyagcsere-zavarok kezelése, valamint a páciensoktatás és a diabétesz megelőzése. 1998 óta orvos tanácsadója a Veszprémi Diabétesz Klubnak, valamint a Magyar Diabetes Társaságot képviseli az Európai Diabétesz Társaság (EASD) Edukációs Munkacsoportjában.

Megjelent a diabetes2016/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!