Feltöltés dátuma: 2016.05.13.

Új adatok a WHO-tól

A diabétesz prevalenciája nő a férfiak és stagnál a nők körében

A diabéteszről készült globális jelentés áttekintést nyújt a cukorbetegség magyarországi helyzetéről és a hazai intézkedésekről is.

Illusztráció

Prevalencia: egy adott betegség előfordulási aránya a teljes népességben.

A WHO új adatai azt mutatják, hogy a cukorbetegség prevalenciája Magyarországon 1980 és 2014 között a férfiak körében több mint 30%-kal nőtt, míg ugyanebben az időszakban a nők körében viszonylag állandó volt. A WHO első Globális diabétesz jelentésében (Global report on diabetes) közzétett országprofil azt mutatja, hogy a diabétesz felelős az országban bekövetkező összes haláleset majdnem 2%-áért, bemutatja továbbá a diabétesz prevalenciájának és a kapcsolódó rizikófaktoroknak a megoszlását is. Magyarországon 2014-ben a 19–70 év közötti korosztályban 8% felett volt a cukorbetegség előfordulási aránya és körülbelül ugyanilyen mértékű a cukorbetegséget megelőző állapotban lévő személyek előfordulása a népességben. A felnőtt lakosság mintegy 15 százalékának van valamilyen cukoranyagcsere-zavara. Emellett 2014-ben a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott volt – a nők 62 százaléka, a férfiak 67 százaléka –, összesen mintegy 5 millió ember rendelkezett súlytöbblettel, tehát háromból egy felnőtt elhízott és egy pedig túlsúlyos. A 11–18 éves magyar fiataloknak alig ötödéről mondható el, hogy napi szinten eleget mozog, ugyanakkor az elmúlt években mérsékelt, de javuló tendencia figyelhető meg a semmit, vagy nagyon keveset mozgó fiatalok arányaiban.

Az új Globális diabétesz jelentés megjelenését a 2016. évi Egészség Világnapjára időzítették, amelynek középpontjában a diabétesz elleni küzdelem áll; a WHO előrejelzése szerint 2030-ra ez a betegség a 7. helyen áll majd a vezető halálokok listáján. A jelentés ismerteti, milyen terhet jelent és milyen következményekkel jár a cukorbetegség, és szót emel az egészségügyi rendszerek megerősítése mellett az eredményesebb megelőzés és a betegség hatékonyabb kezelésének biztosítása érdekében.

A WHO becslése szerint 2014-ben világszerte 422 millió, ebből az Európai Régióban 64 millió felnőtt cukorbeteg ember él, és a betegség minden évben több tízezer életet követel.

Becslések szerint ugyanakkor a 2-es típusú cukorbetegségnek legalább a 20 százaléka elkerülhető lenne. A diabétesz járványszerű terjedése szorosan összefügg olyan egyre erősödő tendenciákkal, mint a túlsúly és az elhízás, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a hátrányos társadalmi-gazdasági helyzet.

file
Étkezzen egészségesen!
A sok gyümölcsöt és zöldséget, kevés cukrot és telített zsírokat tartalmazó egészséges étrend segíthet megelőzni a 2-es típusú diabéteszt, valamint az 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget megfelelően kézben tartani, ha már kialakult.

– Bár nem a WHO Európai Régiójában a legmagasabb a diabétesz előfordulási aránya a világon, a régió egyes országaiban azonban a 14 százalékot is eléri – mondta dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO Európai Régiójának igazgatója az Egészség Világnapján. – Régiónk országai a diabétesz által jelentett súlyos betegségteherrel küzdenek, és az egészségügyi rendszereik számára gyakran nehézséget jelent a betegséggel kapcsolatos küzdelem és szövődményeinek kezelése.

Győzze le a diabéteszt!

A WHO Európai Regionális Irodája az Egészség Világnapjára a „Legyen aktív – Étkezzen egészségesen – Kövesse orvosa tanácsait – Győzze le a diabéteszt” témát választotta. Ez a jelmondat rávilágít a főbb területekre, ahová az országok szakpolitikai erőfeszítéseiket összpontosíthatják annak érdekében, hogy az adott ország lakossága körében csökkenjen a cukorbetegség kockázata, például az aktívabb, rendszeresebb testmozgás és az egészségesebb táplálkozás népszerűsítésével.

További információért keresse fel az alábbi oldalakat és/vagy vegye fel a kapcsolatot irodánkkal:

http://www.euro.who.int/diabetes

http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2016/en

http://www.idf.org/diabetes-prevention/prevention-studies

WHO Magyarországi Iroda: e-mail: whohun@euro.who.int

Magyarországon már készül egy cselekvési terv a krónikus betegségek megelőzésére, köztük a diabétesz elleni küzdelemre és az egészséges táplálkozás támogatására is, valamint készült egy másik, a mozgásszegény életmód megváltoztatására.

– A diabétesz kockázati tényezői szorosan összefüggenek más nem fertőző betegségek kockázataival – mondta dr. Jakab Zsuzsanna – Az Egészség Világnapján, amikor kifejezetten a diabéteszre összpontosítunk, arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a cukorbetegség megelőzését be kell illesztenünk a nem fertőző betegségek, mint betegségcsoport megelőzését szolgáló, az egész népességet célzó intézkedésekbe. A diabétesz-járvány megfékezésének egyetlen biztos módja, ha megakadályozzuk, hogy az emberek cukorbeteggé váljanak, és egységes megközelítés alkalmazásával nagyobb a siker esélye. Ugyanakkor az egészségügyi rendszerek sokat tehetnek azért, hogy a több millió, már cukorbeteg európai ember számára lehetővé tegyék az állapotuk feletti ellenőrzést és a szövődményektől mentes életet.

file
Legyen aktív!
A fizikai aktivitás – a legalább 30 perces rendszeres, mérsékelt intenzitású aktivitás a legtöbb napon – segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget és szövődményeit, valamint segít az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség jobb kezelésében.
file
Ha kétségei vannak, ellenőrizze!
A cukorbetegség jellemző tünetei a szomjúság, az éhség, a fogyás, a fáradtság és a homályos látás, bár sok esetben nem jelentkeznek ezek a tünetek. Ha felmerül a betegség gyanúja, ajánlott felkeresni a háziorvost vagy más egészségügyi szakembert.
file
Kövesse orvosa tanácsait!
A cukorbetegség kezelésében és a vércukorszint szabályozásában több tényező is szerepet játszik. A cukorbetegek is teljes életet élhetnek, ha követik az egészségügyi személyzettel közösen kialakított kezelési tervet.

Megjelent a diabetes2016/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!