Szerző: Kicsák Marian Feltöltés dátuma: 2016.03.25.

Levélzöldségek tavasszal

A levélzöldségek közül a fejes salátát említem elsőként, amely talán a legkedveltebb zöldségek közé tartozik tavasszal. Amint megjelenik a piacon, a legtöbbünk gondolatában azonnal összekapcsolódik a tojásos nokedli képével. Egy évben egyszer ezt a menüt én magam is szívesen elkészítem. Manapság azonban a piacokon nemcsak fejes salátát vehetünk. Kaphatunk fodros levelű lollót, tölgysalátát, jégsalátát, endíviát, madársalátát, rukkolát vagy lila színű radicchiót is.

Ahhoz, hogy a salátával készült bármely fogásunk igazán ízletes legyen, nagyon fontos a friss alapanyag. Mielőtt kiválasztjuk a megfelelő fejet, érdemes néhány tényt szem előtt tartani. Amikor vásárolunk, a saláta tönkje legyen fehér színű. Minél világosabb, fehérebb színű, annál frissebb. A friss saláta levelei üdék, élénk színűek. A salátákat érdemes vagy rozsdamentes késsel vágni, vagy apróbb darabokra tépni, különben a levelek a vágás mentén könnyen megbarnulhatnak.

A salátákat izgalmasabbá tehetjük zöldfűszerekkel: petrezselyemmel, metélőhagymával, bazsalikommal, újhagymával, fokhagymával, szerecsendióval. Ezek mind kiemelik a saláta ízét. A salátaöntetek is sokfélék lehetnek. Nem csak ecetes páclevet tehetünk rá, de olívaolajos, joghurtos változatok is készülhetnek. A saláták egyes fajtáit párolhatjuk, a tömörebb levelű fajtákat – mint amilyen az endívia – kevés olajjal meglocsolva még grillezhetjük is.

Fejes saláta

Illusztráció

A legelterjedtebb, legismertebb salátaváltozat hazánkban. A magyar konyhában a fejes salátából leginkább ecetes-cukros (cukorbetegek esetén ecetes-édesítőszeres) páclével saláta készül húsokhoz, netán tojásos nokedlihez. Önállóan is készülhet belőle saláta, de a tavaszi vegyes saláták egyik hozzávalója is lehet. Főzhetünk belőle levest, de lehet főzelék alapanyaga is. Hibátlan, élénk színekben pompázó fejes salátát érdemes venni. Semmiképpen ne vegyen fonnyadt, hibás levelű példányokat, mert azoknak jelentősen csökkent a tápanyagtartalma és az élvezeti értéke. A fejes salátát a hűtőszekrény alsó polcain érdemes tárolni, lazán elhelyezve, hogy ne sérüljön. Leszedés után 4-5 napig jól tárolható. A fejes saláta leveleit, mielőtt ételt készítene belőle, minden esetben alaposan mossa meg, lehetőleg levelenként.

Rukkola

Karakteres, önmagában is fűszeresen gazdag ízű salátaféle, amelyet az utóbbi évtizedben fedezhettek fel idehaza is mind többen. A mediterrán konyha kedvelt salátája. Jellegzetes, dióaromát idéző íze összetéveszthetetlenné teszi – minél idősebb példánnyal van dolgunk, annál erősebb az ízhatás. További jellegzetessége a benne található mustármagolaj, de számos vitamint és ásványi anyagot is rejtenek a cakkos szélű levelek. Friss, zamatos eperrel különleges, szezonális előétel pillanatok alatt készíthető belőle.

Jégsaláta

Tömör fejet képző, vastag, húsos, ropogós levelű salátafajta, amely igen magas víztartalommal rendelkezik. Színe általában halványzöld. A nagy fejű jégsaláta alakja káposztára hasonlít, íze kellemesen semleges. Előnye más salátákkal szemben, hogy levelei több napon át frissek, ropogósak maradnak. Azonban a vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a friss saláta színe halványzöld és a tönkje fehér. Nyersen más salátákkal, illetve zöldségekkel keverve vagy szendvicsekben kitűnő zöldség. Gusztusos halványzöld levelei miatt a salátabárok és gyorséttermek is előszeretettel alkalmazzák.

Lollo vagy fodros saláta

Illusztráció

A lollo levelei erőteljesen szabdaltak, igen nagyok és sűrűn egymásba kapaszkodók, kissé kemények. A saláta íze kellemesen semleges és sosem keserű. Színük alapján két fajtát különböztetünk meg. Egyik a lollo verde, a zöld, másik a lollo rosa, az élénkpiros, lila. Ízükben csak igen kis eltérés érezhető. Kizárólag az egészséges, friss, élénkzöld vagy élénklila színű példányokat érdemes megvenni. Hűtőszekrényben tárolva 2-3 napig őrzi meg frissességét. A fejes salátához hasonlóan levelekre szedve, alaposan meg kell mosni, így eltávolítva az esetleges földmaradékot. Miután megmosta, szárítsa meg a leveleket, különben hamar megromlik. A lollót elsősorban díszítőértéke miatt kedvelik, azonban nagyszerűen megállja a helyét önállóan vagy más salátafélékkel keverve külön fogásként, köretként is.

Radicchio (ejtsd: radikkió), vörös levelű cikória

Nálunk még kevéssé ismert, Észak-Olaszországból indult hódító útjára, Európa számos országában kedvelt salátaféle. Az olaszok méltán büszkék erre a tőlük származó finomságra, ezért termesztését is igen komolyan szabályozzák. A radicchio finom íze és külleme miatt is kiemelkedik zöld rokonai közül. Szorosan egymásra boruló levelei közül a külső, sötétzöldek nem ehetők. Belső, ehető levei élénkpiros, lila színűek, amelyeket krémfehér csíkok díszítenek, emiatt látványa finoman kidolgozott olasz márványra emlékeztet. Ezek az erezett levelek kemények, roppanósak, ízük pikánsan kesernyés, enyhén borsos. Kizárólag az egészséges, tömör, ropogós levelű, élénkpiros példányokat válasszuk. A korábban leszedett vagy túl vastag erezetű levelek keserűek lehetnek. Leveleire bontva, megtisztítva, zacskóba, majd hűtőszekrénybe téve akár két hétig is eláll. Az alapos hideg vizes fürdőn és a gondos lecsepegtetésen kívül nem igényel különösebb előkészítést. Nyersen élénkvörös-lilás színe miatt kitűnően érvényesül más salátákkal keverve, de önmagában is nagyszerű köret lehet. Hazájában, Olaszországban szívesen fogyasztják roston sütve, de ízesítenek vele különféle rizottókat is.

Szőlőlevél

A Földközi-tenger vidékéről származó szőlőt sokfelé termesztik. Gyakori, hogy a szőlőlevelet török, görög, közel-keleti receptekben, mint alapanyagot, megtaláljuk. Közöttük a legismertebb a „dolmad”, amely rizzsel és darált hússal töltött szőlőlevél. Gyakran használják gyümölcstálak díszítésére is.

Spenót

Valószínűleg Perzsiából származik. Kellemes savanykás ízét az oxálsavnak köszönheti. Egész évben beszerezhető, de friss spenótot leginkább tavasz végén, nyár elején találunk a piacon. Vannak ételek, amelyekhez inkább friss, leveles spenótot érdemes használni, míg más ételeknél a mirelit spenótpüré is kitűnő választás lehet. Mirelit spenótból könnyen, gyorsan elkészül a főzelék, de használhatjuk spenótos lasagne vagy penne elkészítéséhez is.

Receptsarok - saláták

szerzo

Kicsák Marian

Az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetikai szakán 1990-ben szerzett kitüntetéses diplomát, 1996-ban egészségügyi szakoktatói diplomát. Jelenleg Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban dolgozik. Több mint két évtizede rendszeresen, sikerrel végzi a cukorbetegek terápiás célú oktatásával kapcsolatos feladatait. Több, betegeknek szóló könyv, tájékoztató füzet szerzője, társszerzője

Megjelent a diabetes2008/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!