Feltöltés dátuma: 2015.12.21.

Sebápolás

Sorozatunk célja, hogy tanácsokat adjunk a cukorbetegséghez kapcsolódó szövődmények megelőzéséhez, gyógyításához. Fontos az önvizsgálat, az intő jelek figyelése. 10 perc ráfordításával évei száma növekedhet és végtagjai megmenthetők!

Figyeljen sebére!

Kérem, figyelje bőre változásait! Bőre lehet: ép, száraz, hámló, nedves, nyirkos, sérült, repedt.

A diabetes mellitus, a cukorbetegség egyik következménye lehet, hogy kifekélyesedik a bőr. A legkisebb seb észlelése után mielőbb forduljon sebészhez, bőrgyógyász vagy traumatológus szakorvoshoz! Az állapot és seb felmérését követően szakorvosa dönt arról, hogy milyen speciális kötszerrel tudja a bőr folytonossági hiányát, a sebet megszüntetni. Az ön esetében a vércukorszint rendben tartása nélkül nem képes a seb gyógyulni!

A sebnek vannak jellemzői, ezeket ön is nyomon követheti, az információkat pedig kérdezés nélkül is át kell adnia a kezelő személyzetnek, amikor visszahívják a rendelőbe. Bátran részletezze, mennyi és milyen színű volt a váladék, milyen volt az illata/szaga, érzett-e és mikor fájdalmat? Az ön elmondásából, valamint a seb és sebkörnyék látványából tudják az egészségügyi ellátásban dolgozók a további tennivalókat meghatározni.

A seb legfontosabb jellemzői, amit a nem egészségügyi dolgozó is fokozott figyelemmel követhet: mérete; alakja, formája; a seb szélének formája (egyenes, egyenetlen); a seb környezete; a seb fajtája látványra: sárgás-zöldes, piros, rózsaszín, fekete vagy kevert színű; váladékozás fajtája színe szerint: áttetsző vagy színtelen, piros, zöldes; váladék mennyisége: kevés, közepes, sok; a váladék szaga: szagtalan, bűzös. Amit csak szakember képes jól megítélni: a seb mélysége, a seb alávájtsága, a sebkörnyék állapota.

A sebalapot, a sebágyat meg kell szabadítani a felesleges váladéktól. Ezért önnek olyan elsődleges kötszert fognak előírni, amely közvetlenül a sebre kerülhet. Ez segíti elő, hogy a váladék felszívhatóvá váljon és a ráhelyezett másodlagos kötszer magában tartsa a váladékot. A kötszereket le kell ragasztani vagy öntapadó kötésrögzítő pólyával fixálni.

A kötszernek teljesen be kell fednie a sebágyat és a gyulladt környéket. A ragasztót csak ép bőrre szabad feltenni. Az öntapadó kötésrögzítőt nem szabad feszíteni, csak több rétegben való feltekerésével lehet elérni, hogy az alatta lévő kötszerek a helyükön maradjanak; mert azok csak így tudják kifejteni hatásukat.

Mi a teendője a rendelőben?

Meghallgatja az orvos utasítását és megfigyeli a kötözés folyamatát. Ha kísérővel megy a rendelésre, akkor kérje meg őt, hogy hasonlóan figyeljen, mert két kontroll között otthon szükséges a kötések cseréjét elvégezni. Súlyos állapot esetén a kezelő szakorvos javaslatára a családorvosa kérheti az otthoni szakápolási szolgálat szakmai munkáját. Ha ezt a családorvos elrendeli, akkor házhoz megy a szakápoló.

A seb/sebek megjelenése indokolja az azonnali szakorvoshoz fordulást, aki felméri az ön általános állapotát, cukorbetegsége tüneteit, sebét vagy sebeit, majd haladéktalanul megkezdődik a komplex ellátás. Ha a páciens együttműködő, betartja a kezelő személyzet (orvos, ápoló) tanácsait, akkor érhető el a folyamat tompítása vagy időbeli kitolása, a felülfertőződés és a rettegett amputáció elkerülése.

Rising Károlyné


Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!