Szerző: Dr. Strényer Ferenc Feltöltés dátuma: 2015.12.21.

Olvasónk kérdezte

Lehet két glukagoninjekciót felírni?

Kismányoki olvasónk kérdezte: Gyakran „hipózom”, és a szakorvosom Glucagen 1 mg Hypokit por és oldószeres injekciót írt fel „végszükség esetére”. Kérdésem az, hogy miért csak 1 adagot lehet egyszerre felírni, illetve miért csak szakorvos írhatja fel? Háziorvos miért nem? Ki állapította meg, hogy így legyen? Úgy alakult, hogy egyik éjjel a hipózásomkor beadta a feleségem, de másnap délelőtt hiába kértem volna egy másik tartalék felírását, mert a szakorvos Bonyhádon szabadságon volt, helyettese nincs.

Először azon olvasóink részére, akik nem tudnák, röviden összefoglalnám, mi az a Glucagen Hypokit injekció, aminek beszerzése kérdezőnk problémáját okozta.

A Glucagen Hypokit injekció glukagont tartalmaz. Ez az inzulinnal ellentétes hatású hasnyálmirigyhormon, vagyis emeli a vércukorértéket. Gyógyszerként adva tehát felhasználható a hipoglikémia (vércukoresés) kezelésére. Abban az esetben alkalmazható, ha a vércukor olyan alacsonnyá válik, hogy a beteg már eszméletlen és nem képes szőlőcukrot fogyasztani. Az eszméletlen beteg erre kiképzett hozzátartozója vagy laikus segítő a mentő megérkezéséig adhat glukagoninjekciót bőr alá vagy izomba a hipoglikémia megszüntetésére.

A glukagon Glucagen 1 mg Hypokit por és oldószeres injekció formájában érhető el. Felírásáról a „32/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról” rendelkezik. Inzulinkezelésben részesülő cukorbeteg részére ismétlődő eszméletvesztéssel járó vércukoresés esetén írhatja fel belgyógyász, endokrinológus vagy gyermekgyógyász szakorvos, 90 százalékos támogatással. Minden többszörös hipoglikémiás kómát átvészelt cukorbeteg családja részére javasoljuk ennek beszerzését! Olvasónk is rendelkezett ilyennel

Olvasónk problémája könnyen megelőzhető lett volna, mivel egy hipoglikémia miatt gyakori külső segítséget igénylő betegnek, ha kéri, lehetséges egyszerre akár 2 adag glukagoninjekciót is felírni. Így ha elhasználnak egyet, még mindig ott van tartalékban egy másik.

Az adott helyzet szerintem könnyen megoldható lett volna, mivel glukagont – a közhiedelemmel ellentétben – nemcsak a diabetológiai szakellátóhely belgyógyásza írhat fel, hanem bármelyik belgyógyászati vagy endokrinológiai szakrendelés szakorvosa, sőt a belgyógyászati osztály belgyógyász vagy endokrinológus szakorvosa is. Ha a diabetológiai szakellátóhely valamilyen oknál fogva nem hozzáférhető, akkor belgyógyászati rendelést, sürgős szükség esetén (szerintem ez az eset is annak tekinthető) akár belgyógyászati osztályon dolgozó szakorvost kell felkeresni. Úgy gondolom, mindkét helyen, ha a beteg bemutatja előző dokumentációját, készséggel felírják a glukagont.

szerzo

Dr. Strényer Ferenc

Megalakulása óta jelenlegi munkahelyén, Győrben, a Petz Aladár Megyei Oktatókórház anyagcsere- és diabetológiai belgyógyászati osztályán dolgozik. Főorvos, vezető konzultáns. 2004-től az osztályos feladatok ellátása mellett az osztályhoz integrált diabetológiai–belgyógyászati szakambulancia megbízott vezetője. A repülő- és űrorvostan, a belgyógyászat és a kardiológia szakorvosa. 1998 óta a Magyar Diabetes Társaság diabetológus orvosa.

Megjelent a diabetes2015/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!