Feltöltés dátuma: 2015.07.20.

Így látja a háziorvos

A 2-es típusú diabétesz komplex, több szervrendszert érintő krónikus betegség, amely a betegség előrehaladtával súlyos szövődmények kialakulásához vezethet. Bár a tudomány mai állása szerint a diabétesz nem gyógyítható, egyre több lehetőség van mind az orvosok, mind a betegek kezében az időben történő felismerést és a korszerű kezelést illetően. Azt, hogy a betegség lefolyása milyen gyors, kialakulnak-e a jól ismert szövődmények, alapvetően meghatározza a páciens edukációja és partnersége az őt gondozó csapattal.

Illusztráció

David B. Agus találóan megfogalmazta: „A korszerű orvoslás végre kezd eltávolodni »a doktor úgyis jobban tudja« paternalista döntéshozatali módszerétől, amelyben az egészségügyi szolgáltatók hozták meg a fő döntéseket a pácienseik helyett. A döntéshozatal e módszere lassacskán átadja a helyét az úgynevezett »informált választás«-nak vagy »közös döntéshozatal«-nak, ahol a végső döntést a páciens hozza meg céljai, értékrendje és kockázattűrése alapján."

Ugyanakkor a páciensek továbbra is igénylik a személyes kapcsolatot, a problémáikkal való komplex foglalkozást, a nem formális jellegű gondozást, ami a családorvosi rendelőben a közvetlenebb orvos–beteg kapcsolat miatt könnyebben megvalósítható.

A kezelés elkezdésekor a panaszok enyhülése vagy megszűnése, a laborleletek jelentős javulása a teljes gyógyulás hamis illúzióját kelti, ami a kezelés önkényes megváltoztatását, az ellenőrzések rendszerességének megszűnését eredményezheti. Ismételten hangsúlyozandó azonban, hogy a diabétesz krónikus, nem gyógyítható betegség, amelynek progressziója azonban a korszerű gyógykezelések és az életmódterápia egyidejű alkalmazásával jelentősen lassítható, szövődményei megelőzhetők.

A beteg elvárása sokszor az, hogy megfelelő gyógyszeres terápiával biztosítsanak számára jó cukoranyagcserét úgy, hogy egyidejűleg neki ne kelljen változtatni – többnyire egészségtelen – életmódján. Ez a „hagyom, hogy gyógyítsanak” szemlélet azonban alapvetően téves, hiszen jól ismert, hogy a cukorbetegség kezelése alapvetően három pilléren nyugszik: az étrenden, a fizikai aktivitáson és a kiegészítő gyógyszeres terápián. Csak ez utóbbi alkalmazásával nem érhető el optimális eredmény.

A korszerű diabéteszkezelés sarokköve a rendszeres vércukor-önellenőrzés, amelyet bár eltérő gyakorisággal, de a diabétesz minden stádiumában, kezelési formától függetlenül célszerű rendszeresen végezni. Magyarországon a vércukormérők és a méréshez szükséges tesztcsíkok csak a naponta többszöri inzulinnal kezelt cukorbetegek részére támogatottak, ugyanakkor sajnos a forgalmi adatok alapján egyértelmű, hogy ezen betegek is csak a töredékét váltják ki és használják az egyébként rendelkezésre álló tesztcsíkmennyiségnek.

Gondolataimat egy idézettel zárom, amely szintén David B. Agustól származik és az orvos-beteg kapcsolat fontosságát hangsúlyozza: „A mai orvoslás során hozott döntések jó része is valakinek az értékrendszerén alapul, ezért ügyeljen rá, hogy az ön véleményét és meggyőződését is tiszteletben tartsák. Nagyon ritka az, hogy csak egyetlen »helyes« kezelési döntés van egy betegség adott stádiumában. Az ön számára helyes döntés az lesz, amelyhez az orvosával együtt jutnak el.

Dr. Rosta László

A háziorvos elvárásai diabéteszes pácienseitől – Dr. Rosta László

Előadás az V. Civil Fórumon – Páciensoktatási program cukorbetegeknek
2015. február 28., Budapest

Megjelent a diabetes2015/3. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!