Szerző: Dr. Strényer Ferenc Feltöltés dátuma: 2015.06.16.

Jogszabályok és lehetőségek – I.

Az V. Civil Fórumon elhangzott előadásom alapján készült rövid összegfoglalóm remélhetőleg segít eligazodni a cukorbetegséggel kapcsolatos legfontosabb törvények, rendeletek útvesztőiben.

Az utóbbi évtizedek forradalmi változást hoztak a cukorbetegek kezelésében, megjelentek az inzulinanalógok, modern inzulinadagolók kerültek piacra, a vércukor-önellenőrzés a mindennapok részévé vált. Magyarországon a társadalombiztosító 2012 óta – a legelterjedtebb inzulinkezelési formák változatlan ingyenessége mellett – az intenzív formában adott inzulinanalógoknak nem csak a bevezetését kötötte bizonyos feltételekhez, de folyamatos alkalmazását is. Tablettás kezelés esetén az újabb kezelési módok alkalmazása szakorvosi javaslathoz kötött.

A gyógyszerek felírásáról a „32/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról” rendelkezik.

Vércukorcsökkentő tabletták

Az alapgyógyszerként használatos metformin és a legrégebben alkalmazott szulfanilureák a háziorvos által szabadon, normatív támogatással írhatók.

Az újabb készítmények emelt (50-70 százalékos) társadalombiztosítási támogatással rendelkeznek, felírásukhoz szakorvosi javaslat szükséges, amelynek érvényességi ideje egy év.

Akkor írhatók fel, amennyiben életmód-terápia és metforminkezelés legalább 3 hónapig tartó alkalmazása ellenére a megfelelő szénhidrátanyagcsere-helyzet (HbA1c<7%) nem volt elérhető. Metforminnal kombinálva vagy metformin-intolerancia, -kontraindikáció esetén szulfonilureával kombinálva, kettős/hármas kombinációs kezelés esetén az adott gyógyszer(ek) alkalmazási előírásában meghatározott kombinációs lehetőségek szerint adhatók.

2012-től pozitív változásnak tekinthető, hogy a diabetológiai szakellátóhely szakorvosa által javasolható 70 százalékos támogatásban részesülő, modern és hatékony tabletták, amennyiben az alkalmazási előiratukban szerepel, hármas kombináció formájában is alkalmazhatók.

A cukorbetegséghez társuló idegkárosodás gyógyszerei

Felnőtt cukorbeteg részére, fájdalmas idegkárosodás esetén 90 százalékos emelt társadalombiztosítási támogatással rendelhetők hatékony gyógyszerek szakorvosi javaslat alapján, ezek érvényességi ideje egy év.

Humán inzulin

A humán inzulin – az emberi inzulinnal teljesen megegyező szerkezetű, de szintetikusan előállított molekula – hazánkban 100 százalékos támogatásban részesül. Ebbe a csoportba tartoznak a főétkezések előtt adott „gyors hatású”, az este, lefekvés előtt adott „közepes hatású” inzulinok, valamint az ezekből különböző arányban összeállított, naponta kétszer adandó „keverék” inzulinok. Ezek esetében csak dobozdíjat kell fizetni. Felírásuk szakorvosi javaslathoz kötött, ennek érvényessége egy év.

Inzulinanalóg

Az inzulinanalógot a hagyományos humán inzulin módosításával állítják elő. Az ultragyors hatású analógok közvetlenül az étkezés előtt adandók. Az azonnali felszívódás előnye, hogy az inzulin beadása után nem kell várni az evéssel, a hatás 2-3 óra alatt lecseng, kihagyhatók a köztiétkezések (tízórai, uzsonna) és napi háromszori étkezés elegendő. A 24 órás hatású, napi egyszer adandó bázisinzulin-analógok előnye, hogy átérik az egész napot, beadásukkal nem kell este 10 óráig várni, emellett sokkal ritkábban okoznak éjszakai vércukoresést, valamint reggeli vércukor-emelkedést.

A tablettás kezelés mellett este adott, napi egyszeri, hosszú hatású analógok 50 százalékos, a napi kétszeri, humán keverék inzulin után bevezetett analógkeverékek továbbra is 90 százalékos térítéssel rendelhetők. A fenti esetek mindegyikében a diabetológiai szakellátóhely szakorvosa által kiállított javaslat egy évig érvényes.

Mikor adhatók inzulinanalógok intenzív inzulinkezelés esetén?

2012. május 1-jétől az inzulinanalógok bevezetésének feltételei nem változtak.

Inzulinanalógok bevezetése 100 százalékos támogatással történhet, a legalább 3 hónapig humán intenzifikált inzulinkezelés alatt álló (naponta három vagy több alkalommal inzulinkezelésre szoruló), 1-es és 2-es típusú diabéteszben szenvedő cukorbeteg részére, amennyiben a beállított terápia ellenére megfelelő szénhidrátanyagcsere-háztartást (HbA1c<8,0%) nem lehetett elérni.

Gyors hatású inzulinanalóg emellett akkor is adható, ha étkezés után 60–90 perccel mért („posztprandiális”) vércukorszint havonta négy alkalommal meghaladja a 10,0 mmol/l értéket, vagy havonta legalább 3 alkalommal – az orvosi dokumentációban feltüntetett – korrekciót igénylő vércukoresés (hipoglikémia) jelentkezik.

Hosszú hatású inzulinanalóg HbA1c-től függetlenül akkor is bevezethető 3 hónap után, ha havonta legalább 3 alkalommal – az orvosi dokumentációban feltüntetett – korrekciót igénylő vércukoresés jelentkezik.

Három hónapnál rövidebb ideig humán intenzifikált inzulinkezelés alatt álló cukorbeteg részére csak akkor lehet inzulinanalógot adni, ha legalább egy – az orvosi dokumentációban feltüntetett – súlyos (az elhárításhoz külső segítséget igénylő) hipoglikémia jelentkezik.

Egy év után mikor folytatható az inzulinanalógokkal végzett intenzív inzulinkezelés?

A 100 százalékos támogatottságot illetően 2013. május 1. után intenzív inzulinanalóg-kezelés esetén a rendelet különbséget tett az 1-es és 2-es típusú diabétesz között.

A fenntartási feltételekből kivették az 1-es típust, tehát náluk, ha szakmailag indokolt a kezelés, ez HbA1c értékétől függetlenül folytatható egy év után. A rendelet tehát lehetőséget ad az inzulinanalógok 100 százalékos finanszírozásának folyamatos biztosítására az 1-es típusú cukorbetegeknél.

2-es típusú diabéteszes beteg esetében a gyógyszer alkalmazása egy év után csak akkor folytatható, ha a szakorvosi javaslat kiállítását megelőző egy éven belül három – legalább két hónap különbséggel mért – HbA1c értéke közül kettő 8,0 százalék alatt van.

A szabályozás rugalmasabbá vált azzal, hogy a kiemelt támogatás fenntartásához a szakorvosi javaslat kiállítását megelőző egy éven belül három – legalább két hónap különbséggel mért – HbA1c értéke közül kettőnek 8,0 százalék alattinak kell lennie.

Kivételek a 8 százalék alól 2-es típusban

A rendelet egy esetben ad felmentést a 8 százalék alatti HbA1c-célérték alól: a gyógyszer alkalmazása a HbA1c értékétől függetlenül akkor is folytatható, ha a betegnek legalább egy – az orvosi dokumentációban feltüntetett – súlyos, az elhárításhoz külső segítséget igénylő vércukoresése (hipoglikémiás eseménye) volt.

Mi van akkor, ha magasabb a HbA1c 8 százaléknál?

A 2-es típusú cukorbeteg ilyenkor két lehetőség között választhat:

Ha folytatni kívánja megszokott inzulinanalóg-kezelését, akkor az eddigi ingyenesség helyett 50 százalékos térítési díj ellenében juthat hozzá korábbi inzulinjaihoz. Ez bizony jó néhány ezer forint pluszköltséget jelenthet havonta. Itt viszont lecsökkent a javaslat érvényessége fél évre! Tehát javulás esetén már fél év múlva lehet visszatérés az analógkezelésre.

A beteg átállítható hagyományos humán intenzív kezelésre is. Ezt változatlanul ingyenesen kaphatja, de ez egészen más életrendet igényel. Ennek elsajátításában a diabetológiai szakellátóhelyek munkatársai segítenek. A háromszor adott, gyors hatású – „hagyományos” – inzulin beadása után az étkezéssel fél órát várni kell. Az ilyen kezelésnél három étkezés nem elegendő. A főétkezések közti vércukoresés megakadályozására a három főétkezés mellett tízórai, uzsonna és néha utóvacsora is szükséges. Az este korábban is adható bázisinzulin-analóg helyett kapott közepes hatású inzulint kicsit később, este 10 órakor kell beadni.

Mikor lehet visszatérni az analógkezeléshez 2-es típusban?

Azon betegek visszatérése a 100 százalékos támogatást élvező intenzív inzulinanalóg-kezeléshez, akik most a 8 százalékos szabály miatt az 50 százalékos fizetést választják, legkorábban fél év múlva lehetséges. A visszakerülés feltétele fél év után az ezt megelőző fél évben két 8 százalék alatti HbA1c-érték.

A hagyományos humán intenzív kezelésre visszakerült betegeknél legelőbb egy év múlva lehetséges ismét megpróbálkozni az inzulinanalóg-kezeléssel, ha ezt kívánják, és egyébként teljesítik a bevezetéshez előírt feltételeket.

Szakorvosi javaslat, glukagoninjekció

Az inzulinok szakorvosi javaslatát külön dokumentumként szükséges az ambuláns lap mellé csatolni, mivel a jogszabály előírja az önálló űrlap alkalmazását. A szakorvos javaslatára a beteg háziorvosa is írhat inzulint, a szakorvosi javaslat maximális érvényességi időtartama 12 hónap. Az inzulinok egy receptre, akár 3 hónapra is felírhatók a jogszabály szerint, ha az orvos dokumentálja, és a receptre ráírja, hogy mennyi ideig, mely időpontig elegendő a gyógyszer.

Inzulinkezelésben részesülő cukorbeteg részére ismétlődő eszméletvesztéssel járó vércukoresés esetén írható fel 90 százalékos támogatással glukagoninjekció. Az eszméletlen beteg erre kiképzett hozzátartozója a mentő megérkezéséig adhat glukagoninjekciót a hipoglikémia megszüntetésére. A glukagon vércukoremelő hasnyálmirigyhormon, amely tűvel egybeépített fecskendős kiszerelésben kapható. Minden hipoglikémiás kómát átvészelt cukorbeteg családja részére javasoljuk ennek beszerzését.

szerzo

Dr. Strényer Ferenc

belgyógyász, kardiológus, diabetológus
Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház, Győr

A CEOSZ DiabPONT továbbképző program szakértője

Megjelent a diabetes2015/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!