Szerző: Kicsák Marian Feltöltés dátuma: 2014.12.11.

Ünnepi jó tanácsok

Évek óta a Diabetes újság oldalain dietetikusként igyekszem a kedves olvasót tanácsaimmal segíteni. Hogyan lehet cukorbetegként, néhány szabályt betartva, a legteljesebb életet élni ünnepnap és a hétköznapokon egyaránt? A karácsony közeledtével azon gondolkodom, hogy milyen új, jó javaslataim lehetnének, hogy önfeledten ünnepelhessen…

Illusztráció

Első tanács

Ne engedje, hogy fizikailag nagyon elfáradjon a készülődésben! Kezdjen el a feladatairól listát írni már hetekkel karácsony előtt! Tervezze meg, melyik nap mit fog csinálni! Ezzel sikerülhet jól beosztani az idejét és az energiáit. (De ne csak a feladatokra gondoljon, a lelki feltöltődésre is figyeljen! Olvasson, találkozzon barátokkal, szervezzen valami érdekes programot!)

Tervezze meg az ünnepi menüt, gondolja végig a hozzávalókat! Készítsen egy listát arról, hogy kinek mit szeretne ajándékozni! Vásároljon be, de tudatosan tegye, akár élelmiszerekről, akár ajándékról legyen szó! Kerülje el a felesleges vásárlást azzal, hogy bevásárlólistát készít, és az alapján vásárol!

Második tanács

Egész évben arra tanítom a cukorbetegeket, hogy mindig tervezzék meg az étrendjüket előre egy-két napra. Sok energiát lehet dolgos napokon ezzel megtakarítani. A második fontos tanácsom, hogy ez a gondos tervezés különösen szükséges karácsonykor. Arra biztatom, hogy tervezze meg, milyen ételeket készít karácsonykor és azok hogyan illeszthetők az ön diétájába! Biztos vagyok benne, ha vendégségbe megy, akkor is tud majd helyes döntést hozni, ha étkezésre kerül a sor.

A karácsonyhoz régóta kapcsolódnak élelmiszer-alapanyagok és ételek. A babot, a borsót, a mákot azért ették régen az emberek karácsony idején, mert fogyasztásukkal bőséget reméltek. Ugyanígy hagyománya volt karácsonykor a dió és az alma fogyasztásának is. A karácsonyi nagyobb étkezést azonban a karácsony böjtje előzte meg, amely örömmel vállalt böjti nap volt. Ilyenkor reggelire csupán kenyeret és olajba áztatott savanyú káposztát ettek, vagy esetleg csak kenyéren és vízen böjtöltek. A böjti ebédre üres bableves és mákos guba vagy mákos tészta készült.

A karácsonyi vacsora ünnepi, de szerény volt. A falusi ház legjobban tisztelt bútordarabja mindig is az asztal volt. Karácsonykor általában piros terítő került az asztalra (a piros az öröm színe). Az asztal alá szalmát helyeztek el a betlehemi jászolra emlékezve és emlékeztetve.

Harmadik tanács

Tanuljon őseinktől mértékletességet! Használhatja az ünnepi fogások elkészítésekor a régmúlt idők alapanyagait, például a diót, almát, mákot, halat és téli zöldségféléket (káposztát, sütőtököt, céklát). És akár egy szerényebb „böjti napot” is össze lehet egyeztetni a diabétesszel.

Az ünnepek idején is tartsa kontroll alatt az elfogyasztani kívánt ételek mennyiségét! Tálaljon gusztusosan, használjon kisebb tányért vagy széthúzott tálalást! Helyes, ha nem változtat lényegesen a diétáján csak azért, mert karácsony van. A mennyiség helyett a minőségre szavazzon! Összességében ne egyen lényegesen többet, mint máskor! Sokféle ételt megkóstolhat, de a sokféle ételből egyen kisebb adagokat! Ha a megszokottnál jóval kisebb adagokat fogyaszt, többféle ételt ehet anélkül, hogy a vércukorszintje nagyon megemelkedne.

A plusz kalóriákat pedig már az ünnepek alatt egy kis mozgással kompenzálni lehet. Éppen ezért, az ünnepek alatt se hanyagolja el a mozgást! Lehetőség szerint sétáljon nagyokat a friss levegőn! A vércukorszintjét ünnepnapokon is ellenőriznie kell! Ha kicsit magasabb, mint az elfogadható, akkor a következő étkezésnél próbáljon meg kompenzálni és egyen kevesebb szénhidrátot! (Ha inzulinnal kezelt cukorbeteg, akkor a kezelőorvossal előzetesen megbeszélt korrekciós inzulindózis adására is sor kerülhet.)

Negyedik tanács

Ossza be az erejét és vonja be a családtagokat is a készülődés feladataiba! Karácsonykor mindenki szeretné a legfinomabb ételét kínálni a családnak, vendégeknek. Érdemes olyan ételeket is tervbe venni, amelyek előző napon is elkészíthetők (hideg sültek, majonézes saláták, aprósütemények, sós kekszek, töltött káposzta, halászlé) és csak 1-2 étel készüljön közvetlenül vacsora előtt. Csak annyi ételt készítsen, amennyi a család és vendégek számára szükséges! A túlzott kínálat túlzott fogyasztásra csábíthat.

Ossza be az erejét, hogy ne fáradtan üljön majd az ünnepi asztalhoz! Ha lehetséges, vonja be a családtagokat a feladatokba! Az ünnepre való ráhangolódáshoz hozzátartozhat, hogy szeretteink körében töltjük az időt a karácsonyi ételek készítése közben is. Együtt sütni-főzni, közben beszélgetni, nevetgélni, szép emlékekkel tölti „batyunkat”. Így nemcsak a karácsonyeste, de az előtte való napok is kitörölhetetlen élményeket adhatnak.

Ötödik tanács

„Hab a tortán”. Ne feledje, az étel minősége mellett az étkezés körülményei is nagyon fontosak! Ha igazán hangulatossá szeretné tenni a karácsonyi étkezés körülményeit, akkor erre is figyeljen! Legyen tetszetős a terítés! Vegye elő a legszebb abroszt és étkészletet! Tegyen gyertyát vagy karácsonyi díszt az asztalra!

Kedves lehet a tányérok mellett a karácsonyi motívumokkal díszített szalvéta. A terítéket személyre szólóvá is teheti egy kedves meglepetéssel: karácsonyfadíszt tehet a teríték mellé, vagy karácsonyi levelet, megköszönve a levélben mindazt, amit az elmúlt évben kapott a másiktól. A levelet teheti borítékba, de gurigába is tekerheti és szalaggal átkötheti.

Végezetül néhány könnyű zöldséges étel az ünnepekre

Sült zöldségek mártogatóssal

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
296 kcal 6 g 21 g 20 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 20 dkg cékla,
  • 20 dkg zellergumó,
  • 20 dkg sárgarépa,
  • 20 dkg fehérrépa, 20 dkg sütőtök,
  • 1 kis friss chilipaprika,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 4 ek. olívaolaj,
  • só,
  • bors,
  • 5 dkg juhtúró,
  • 2 dl tejföl,
  • fél tk. fűszerpaprika

A chilipaprikát és a megtisztított fokhagymagerezdeket felszeleteljük, majd mindezt összekeverjük kevés olívaolajjal. A gyökérzöldségeket és a sütőtököt meghámozzuk, ujjnyi hasábokra vágjuk. Egy tepsibe tesszük, és meglocsoljuk a chilis-fokhagymás olajjal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben grillfokozaton megsütjük. A juhtúrós mártogatóshoz villával összetörjük a juhtúrót, majd tejföllel és fűszerpaprikával kikeverjük. A frissen sült zöldségekhez tálaljuk a mártogatós krémet.

Balzsamecetes céklasaláta rukkolával

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
183 kcal 9 g 10 g 11 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 60 dkg cékla,
  • 20 dkg feta,
  • 5 dkg rukkola,
  • 2 ek. balzsamecet

A céklát megfőzzük, meghámozzuk és kockacukor nagyságú kockákra felvágjuk. A fetát szintén ekkora méretűre felkockázzuk. A salátát megmossuk és az előzőekkel salátástálban összekeverjük. Közvetlenül tálalás előtt balzsamecettel meglocsoljuk.

Halkoktél

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
253 kcal 14 g 13 g 18 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 20 dkg sárgarépa,
  • 20 dkg burgonya,
  • 10 dkg zeller,
  • 10 dkg narancs,
  • 10 dkg alma,
  • 20 dkg tonhalkonzerv sós lében,
  • 15 dkg jégsaláta,
  • 4 ek. tartármártás,
  • 1 db citrom,
  • petrezselyemzöld

A meghámozott narancsot, almát és főtt burgonyát kis kockára összevágjuk, összekeverjük. Tartármártást öntünk rá. Hozzátesszük a lecsepegtetett tonhalkonzervet, és az egészet összekeverjük. A megtisztított sárgarépát és zellert zsülienre vágjuk és roppanósra főzzük. A jégsalátát a tál aljára tépkedjük. Megszórjuk a sárgarépával és a zellerrel. Tehetünk rá ismét salátalevelet, zellert, sárgarépát. A salátaalapra kerül a tonhalas keverék. Vágott petrezselyemzölddel meghintjük, kevés frissen facsart citromlével meglocsoljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzájuk!

szerzo

Kicsák Marian

Az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetikai szakán 1990-ben szerzett kitüntetéses diplomát, 1996-ban egészségügyi szakoktatói diplomát. Jelenleg Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban dolgozik. Több mint két évtizede rendszeresen, sikerrel végzi a cukorbetegek terápiás célú oktatásával kapcsolatos feladatait. Több, betegeknek szóló könyv, tájékoztató füzet szerzője, társszerzője

Megjelent a diabetes2014/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!