Feltöltés dátuma: 2014.12.11.

Eljött a sütőtökszezon!

A sütőtök alacsony energiatartalma és könnyű emészthetősége miatt igazi áldás az anyagcsere-betegségekben szenvedők számára. A diabéteszeseknek azonban egy dologra oda kell figyelniük: a glikémiás indexe magas!

A sütőtököt az országban – igaz, kis területen – már több évszázada termesztik. A banántök termesztése újabb keletű. A sütőtök tápanyagban gazdagabb, mint a főzőtök, felhasználhatósága is sokoldalú. Fogyaszthatjuk sütve, ivóléként, az ifjabb nemzedék bébiételként, de a modern gasztronómiában is kiemelkedő szerepet kapott. Értékét a nagy karotintartalom (3,8 mg/100 g), a 30 mg/100 g C-vitamin-, valamint a nagy kalcium- és foszfortartalom adja.

Magyarországon háromféle sütőtököt termesztenek.

  • Nagydobosi: középerős, erős hajtásrendszert fejlesztő fajta. A termés lapított gömb, a héj világosszürke, a hús narancssárga. Egy-egy termés átlagtömege 4–8 kg. Jól tárolható.
  • Kiszombori: erőteljes hajtásrendszert fejleszt. Termései enyhén megnyúlt gömb alakúak. Terméshéja fehéres szürke. Húsa narancssárga. Tenyészideje rövidebb, húsa vastagabb, mint a nagydobosi fajtáké. Friss fogyasztásra, de még inkább feldolgozóipari célra termeszthető. Egy-egy termés átlagtömege 4–6 kg.
  • Orange vagy kanadai: középerős növekedésű. Termése megnyúlt körte alakú. A terméshéj színe éretten sötétnarancs. Hússzíne megegyezik az érett termés héjszínével. Friss fogyasztásra, esetleg feldolgozásra alkalmas. Viszonylag rövid ideig tárolható. Termésének átlagtömege 2–4 kg között változik.

Kedvenc sütőtökös receptjeim

Bezselics Ildikó Két cica konyhája

Megjelent a diabetes2014/6. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!