Feltöltés dátuma: 2014.12.08.

Az olvasó kérdez, a dietetikus válaszol

Adag vagy 10 deka?

Nagy megelégedéssel forgatom a „Receptsarok” című kiadványukat, amely nagyon sok jó receptet tartalmaz. Egy javaslattal szeretnék élni: nagyon hasznos lenne, ha az ételek tápanyagtartalmát nem 1 adagra vonatkoztatva adnák meg, hanem például 100 grammra.
Egy adag súlya ételenként és egyénenként is más és más lehet. A szigorúbb étrend összeállítását nagyon megkönnyítené a javasolt értékek megadása. (Nekem napi 50 g fehérjével és 160–180 g szénhidráttal kell számolnom).
Dr. Ferenczy Tibor

Illusztráció

Többféle irányból próbáltam megközelíteni a kérdést, de őszintén bevallom, elég ellentmondásos gondolataim vannak. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy levesnél, főzeléknél a mérlegünkkel, mondjuk 10 dkg-ot kimérünk, és azt esszük meg. Értem, hogy bizonyos esetekben előfordulhat, hogy nem eszünk meg egy egész adagot abból az ételből, amit elkészítünk. Ilyen esetben azt javasolnám, hogy próbálja megtippelni, az elfogyasztott rész hány százaléka az egész adagnak, és így az egy adagra vonatkozó tápanyagtartalomból nagyon könnyen visszaszámolhat az elfogyasztott mennyiségre.

Más esetben, például húsételeknél, amikor az alapanyag mennyisége nem éri el a 100 g-ot, a másik irányba bonyolítaná a számolást a 100 g-ra megadott tápanyagtartalom. Az sem mindegy, hogy ki milyen „sűrűen” készít el például egy levest. Van, aki kevesebb, van, aki több vizet használ (természetesen az ésszerűség határain belül) úgy, hogy az alapanyagok mennyiségén nem változtat.

Javaslom, készítsen a kedvenc ételeiből egy 100 g-ra vonatkozó adatgyűjteményt úgy, hogy saját részre jól figyelembe tudja venni a hígításra, vízfelhasználásra vonatkozó szokásait. Segítségként fogadja el a következő táblázatot, amely általánosságban mutatja be a különböző ételcsoportok egy felnőttadagra vonatkozó mennyiségeit dl-ben, illetve g-ban.

  • Levesek: 2,5–3 dl (250–300 g)
  • Sűrített főzelékek: 2,5–3 dl (250–300 g)
  • Párolt zöldségek: 200–250 g
  • Nyers saláták köretként: 250–300 g
  • Saláta, savanyúság, savanyúságként: 100 g
  • Szelet húsételek: 100 g

Vígné Sági Katalin
dietetikus

Megjelent a diabetes2014/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!