Gyógyító hajdina
Bár a vércukorszintre nincs közvetlen hatása, általános regeneráló tulajdonságai miatt minden anyagcsere-problémával szenvedőnek ajánlható a fogyasztása.
A hajdina a régebbi korokban (és egyes területeken még ma is) a táplálkozás szerves részéhez tartozott. Leggyakrabban kását főztek belőle, a legtöbben napjainkban is csak ebben a formában ismerik, pedig a hajdina ennél lényegesen sokoldalúbb. A hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56–77%-ban keményítő, 17–20%-ban élelmi rost, ennek 12–17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz.
Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol- (E-vitamin), riboflavin- (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek például egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor), amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak. Magas rutintartalma miatt őseink a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták.
(Forrás: Wikipédia)
Receptek:
Bezselics Ildikó Két cica konyhája
Fotó: Tóth Milán / tothmilan.hu