Feltöltés dátuma: 2013.10.14.

Lehet, hogy ön is diabéteszes? Indul a nagy veszprémi szűrés!

Diabétesz világnap – a nagy szűrés

Egyedülálló szűrési akciót hirdetett a Vanderlich Egészségcentrum és az Alapítvány a Cukorbetegekért. Karöltve a megyei kórházzal, valamint Veszprém önkormányzatával arra vállalkoztak, hogy november 5-ig a város teljes felnőttkorú lakosságának, sőt a Veszprémben dolgozóknak is elvégzik azt az egészségügyi kockázatelemzését, amely megmutatja, mekkora az esélye annak, hogy valaki a következő tíz évben cukorbeteg legyen. Veszprém polgármestere fővédnökként a kampány élére állt. Porga Gyula szerint az akció kiváló alkalom arra, hogy ösztönözze a veszprémieket, hogy városuk „egészséges” legyen.

Illusztráció

Minden évben november 14-én, az inzulin feltalálójának születésnapján tatjuk a Diabétesz Világnapját. A diabétesz, azaz a cukorbetegség a 21. század talán legnagyobb népbetegsége. S mivel ennek a betegségnek sokáig egyáltalán nincsenek tünetei, mire valamilyen vészjósló tünet jelentkezik, s a páciens orvoshoz fordul, az esetek felében már sajnos valamilyen súlyos szövődménnyel kell számolni – mondta az idei világnap veszprémi programjait ismertető sajtótájékoztatón a városi szűrőakció ötletgazdája és kezdeményezője, dr. Vándorfi Győző. A Vanderlich Egészségcentrum diabetológus ügyvezető főorvosa emlékeztetett, az Egészségügyi Világszervezet delegációja a közelmúltban járt Magyarországon, s vizsgálta meg a diabéteszellátás helyzetét hazánkban. Megállapították, hogy a cukorbetegek ellátására való törekvésben példás nálunk a helyzet. Elismerően szóltak a Magyar Diabetes Társaság munkájáról, akik olyan szakellátó hálózatot szerveztek, ahová a cukorbetegek bizalommal fordulhatnak gyakorlati tanácsokért, s amelyen belül a diabéteszesek egymást is segítik abban, hogyan élhetnek úgy, hogy szövődménymentesek maradjanak. „Egyetlen kritikai megállapítást tettek, miszerint a betegoktatás, amely nélkül az egész nem nyer értelmet, még mindig nem támogatott” – mondta Vándorfi Győző. A főorvos szerint az idei világnap üzenete, amely úgy szól, „óvjuk a jövőnket”, gyakorlatilag azt jelenti, hogy próbáljunk meg a következő generációk helyett is előre gondolkodni. A diabéteszesek száma ugyanis rohamosan növekszik. Lélekszámuk Kína és India után kitenné a harmadik legnépesebb országot. „Mivel a cukorbetegség hosszú ideig észrevétlenül lappang, minden második ember úgy diabéteszes, hogy még csak nem is tud róla” – fogalmazott Vándorfi dr., hozzátéve, éppen e téma köré szervezték az idei világnap veszprémi programjait is, melyet november 16-án tartanak meg.

Előtte egy hónap áll rendelkezésre arra, hogy a „Nagy városi szűrés” keretében minden veszprémi felnőtt, illetve Veszprémben dolgozó kockázatát kielemezzék. Ehhez mindössze egy kérdőívet kell kitölteni, amely október ötödikétől érhető el a Vanderlich Egészségcentrum honlapján. A néhány kérdés megválaszolása legfeljebb két percet vesz igénybe. A testmagasságot, a testsúlyt és a haskörfogatot (a köldök magasságában) kell megadni, majd beikszelni öt kérdésre a megfelelő választ. A program azonnal kiértékeli a tesztlapot. Ha valaki 12 és 20 pont közötti eredményt ér el, akkor nagy a kockázata annak, hogy a következő tíz évben cukorbeteg lesz, ha pedig még 20-nál is több lesz az összesített pontszám, akkor rendkívül magas az illető rizikófaktora. Mindkét csoportnál ingyenesen végzik el a cukorterheléses vizsgálatot akár a Vanderlich Egészségcentrumban, akár a megyei kórházban, köszönhetően a 77 Elektronika és az Egis támogatásának. Az utóbbi esetében háziorvostól beutaló szükséges. A támogatóknak köszönhetően a tesztlapot kitöltők között november 16-án, a Diabétesz Világnapon ajándékokat is kisorsolnak, többek közt kétszemélyes vacsorát, az egészség megtartásához fontos eszközöket.

Veszprém polgármestere emlékeztetett, a városok mindenféle jelzőkkel próbálják magukat megkülönböztetni a többi várostól. Egyre gyakrabban halljuk a „fenntartható város” vagy az „okos város” kifejezést. „Emlékeim szerint eddig még nem volt olyan város, amelyik az egészséges jelzővel próbált volna kitűnni. Holott a közvélemény-kutatások szerint a magyar emberek számára éppen az egyik legfontosabb érték az egészség” – fogalmazott Porga Gyula. Hozzátette, ha az emberek számára fontos az egészség, akkor a közösségeknek, a városoknak is az kell legyen. „Veszprémben a közelmúltban több lépést is tettünk a környezettudatosság felé, az infrastruktúrában is több olyan fejlesztés valósult meg, amely mozgásra ösztönöz, a mozgásnak biztosít teret. Most pedig olyan akcióba kezdünk, amely a prevenció legfontosabb eleme.” A polgármester vállalta, hogy a város minden intézményébe, közintézményébe eljuttatják a kérdőívet, és a hivatal dolgozói is kitöltik azt. „Tegyenek önök is így. Induljunk el együtt abba az irányba, hogy Veszprémnek elérhető ambíciója legyen az egészséges város jelző megszerzése” – mondta Porga Gyula.

Illusztráció

A november 16-i világnapi programról Reichardt Béláné, az Alapítvány a Cukorbetegekért elnöke elmondta, a szűrés fontosságán túl szó lesz mindazon prevenciós lehetőségekről, amelyek segítenek elkerülni a cukorbetegséget. „Azt, hogy csökkenjen a diabéteszesek száma, úgy tudjuk elérni, hogy odafigyelünk az étkezésünkre és rendszeresen mozgunk. Napi szinten együnk zöldséget, gyümölcsöt, valamint fehérjét tartalmazó ételeket. Többször együnk és keveset, illetve minden nap mozogjuk legalább 20–30 percet, akár úgy, hogy ahová lehet, gyalog megyünk, sétálunk” – mondta Reichardt Béláné. A diabéteszklubok képviselői közt, akik a szakorvosok mellett jelen lesznek a világnapi konferencián, találkozhatunk azokkal, akik mindent megtesznek a szövődménymentes életért. Sikeresek a munkájukban és boldogok a családjukban.

Az egész napos világnapi rendezvénynek november 16-án a Pannon Várszínház játszóhelye, a volt Városi Művelődési Központ ad otthont.

Megjelent a diabetes2013/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!