Feltöltés dátuma: 2012.09.13.

Mozgásra fel!

Kérje szakorvosa tanácsát, hogyan kezdjen el mozogni, és ha teheti, válasszon olyan mozgást, ahol másokkal együtt edzhet. Tapasztalja ki, hogyan reagál vércukorszintje az edzésekre, mérjen gyakrabban vércukrot! Vegye figyelembe, hogy az egyes inzulintípusok hatásmechanizmusa között lényeges különbség van: a hagyományos inzulinok kevésbé rugalmasak, míg a modern inzulin(analóg)okkal jobban tud alkalmazkodni a sporttal járó megváltozott inzulinszükséglethez. Mindig legyen önnél szőlőcukor vagy cukros üdítő!

Illusztráció

Cukorbetegség esetén a szakemberek az aerob mozgásokat ajánlják, amelyek során szervezetünknek hosszú időn keresztül nagy mennyiségű oxigénre van szüksége.

Az ilyen típusú mozgás hatására

  • nő a vér össztérfogata,
  • javul az állóképesség,
  • növekszik a tüdőkapacitás,
  • erősödik a szívizom,
  • nő a vér HDL-szintje, így csökken az érelmeszesedés veszélye,
  • javul a szellemi kapacitás.

Mozgással akár fogyhatunk is (természetesen ehhez megfelelő táplálkozás is szükséges)! Ahogy már írtuk, a mozgás javítja az inzulin hatékonyságát, ami azt jelenti, hogy több glukóz jut a sejtekhez és kevesebb marad a vérben. Ezzel nem csak a sejtjeinknek teszünk jót, hanem vércukorszintünk is csökkenhet.

Mégis, mit sportoljak?

Úszás

Kiváló, jól kondicionáló mozgásforma, amely kíméli az ízületeket és a csontrendszert, és így akár jelentős túlsúllyal rendelkezők is elkezdhetik. Ne a sebesség fokozására, hanem az úszás időtartamának növelésére törekedjen, amelynek mértékét mindig beszélje meg kezelőorvosával. Ha nem szeretne úszni, sok helyen elérhető már a víz alatti torna, sőt létezik már kifejezetten cukorbetegeknek tartott vízibalettóra is!

Amire figyeljen: mérje meg a vércukorszintjét a mozgás megkezdése előtt, és ha túl alacsony, akkor először fogyasszon gyorsan felszívódó szénhidrátot (gyümölcs, üdítőital, tej stb.), rendezze vércukorszintjét, és csak utána kezdje el a mozgást. 30 percnél hosszabb mozgás esetén szükséges lehet további szénhidrát fogyasztása is. Fokozottan ügyeljen a higiéniára: mindig gondosan szárítsa meg magát, ügyeljen a hajlatokra és a lábfejére. Csak ép bőrfelülettel menjen vízbe!

Futás, nordic walking (északi típusú botos gyaloglás), gyaloglás

Sok cukorbeteg fut rendszeresen, szép számmal akadnak közöttük maratoni távot futók is. Azonban ezt senki nem várja el Öntől, sőt ha jelentős túlsúlya van, kezdetben kisebb intenzitású mozgást válasszon. Gyalogolni a legegyszerűbb: a kellemes séta közben többször fokozza az iramot, majd pihenjen, és újra szaporázza lépteit. Próbálja ki a nordic walkingot, ami nemcsak a lábait, de felsőtestét is átmozgatja. Ez a lendületes mozgás sok cukorbeteg kedvence, hazánkban már vannak kifejezetten diabéteszeseknek szervezett nordic walking túrák is!

Amire figyeljen: mérje meg a vércukorszintjét a mozgást megelőzően, és korrigáljon orvosa tanácsa szerint, ha szükséges. Melegítsen be alaposan, majd szánjon időt a nyújtásra is. Használjon jól szellőző, a bokát stabilan tartó cipőt, pamutzoknit. Legyen Önnél mindig szőlőcukor vagy cukros üdítő. 30 percnél hosszabb, intenzív mozgás esetén többletszénhidrát fogyasztása szükséges lehet. A nordic walking technikája nagyon gyorsan elsajátítható, ebben érdemes mástól segítséget kérni.

Kerékpározás

A kerékpározás is ízületkímélő mozgásforma. Ha tud biciklizni, csak egy megfelelő kerékpár kell hozzá, és természetesen védőfelszerelés (bukósisak). A kerékpár kiválasztásánál fontos szempont a típus: ha sík területen, aszfaltúton használja majd, inkább hagyományos, városi „city” biciklit válasszon; ha erdőben, mezőkön szeretne tekerni, inkább egy hegyikerékpár (mountainbike) mellett döntsön. Mindkét típusnál a váltós változatokat javasoljuk, így szinte bárhova fel tud jutni.

Amire figyeljen: ilyenkor is mérje, figyelje vércukorszintjét, legyen Önnél mindig szőlőcukor vagy cukros üdítő. Mindig használjon védőfelszerelést és ellenőrizze rendszeresen kerékpárja állapotát. Tartsa be a KRESZ szabályait, különösen ügyeljen az időben történő irányjelzésekre!

Torna, tánc

Akár otthon, akár társaságban, a torna és a tánc alaposan átmozgat – természetesen csak akkor, ha elég hosszan és megfelelő intenzitással végzik. Mindenképpen tájékoztassa edzőjét, tanárát arról, hogy cukorbeteg. Fokozatosan emelje az intenzitást, és legyen óvatos az új mozgáselemekkel!

Amire figyeljen: mozgás előtt mérje meg a vércukorszintjét, és orvosa tanácsa szerint korrigáljon, ha szükséges. Legyen Önnél mindig szőlőcukor vagy cukros üdítő. Mindig melegítsen be, a mozgás után pedig nyújtson. Ruházata legyen jól szellőző, cipője tartsa megfelelően lábát. Ha edzőteremben zuhanyozik, fokozottan ügyeljen a higiéniára!

Megjelent a diabetes2012/k1 számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!