Feltöltés dátuma: 2012.09.13.

Lehet, hogy inzulint kell váltanom – mit tegyek?

Először is ne essen kétségbe! Ön továbbra is megkapja az Önnek szükséges kezelést, de lehet, hogy változtatnia kell életmódján, és az első időszakban fokozott figyelemmel kell majd követnie állapotát. Orvosa több okból is változtathat az inzulinkezelésén.

Illusztráció

Lehet, hogy Ön eddig humán (hagyományos) inzulint kapott, de át kell állnia modern inzulin(analóg)ra.

Ezt általában akkor javasolják, ha a humán inzulin mellett rosszak az anyagcsereértékek vagy gyakoriak a hipoglikémiás események (túl alacsony időnként a vércukorszint). Ebben az esetben számítson arra, hogy az étkezéshez adott inzulinját közvetlenül az étkezés előtt kell majd beadnia. A kisétkezéseket akár el is hagyhatja (erről orvosa, edukátora tájékoztatja), és a megszokottnál rugalmasabban változathat majd a beadási időponton (de lényegesen ne térjen el azoktól). Ha ugyanazon gyártó termékét használja majd, nem lesz szükség új penekre (inzulinadagoló tollakra, kivételt képeznek az eldobható penek). Más gyártó termékeinél új eszközök szükségesek. Folytassa továbbra is a vércukorszintmérést orvosa tanácsa szerinti gyakorisággal, és különösen az első időszakban figyeljen oda, hogyan reagál a szervezete az új inzulinra. Jegyezze értékeit, rosszulléteit, mert ezek is fontos információval szolgálhatnak.

Amiről mindenképpen be kell számolnia

 • hipoglikémiás rosszullétek az előző találkozás óta (körülmények is)
 • látászavarok
 • bőrproblémák
 • fekélyek, nehezen gyógyuló sebek
 • alvászavarok, ébredés utáni rosszullét, fejfájás
 • hasmenés, vizelési problémák
 • potenciazavar
 • társbetegségek állapota
 • kezeléssel, diétával kapcsolatos problémák
 • súlygyarapodás
 • terhesség és tervezett terhesség

Lehet, hogy Önnek már csak kisebb támogatással írhatja fel orvosa a megszokott modern inzulin(analóg)ját.

Ennek oka az, hogy 8,0 százalékos vagy nagyobb HbA1c-érték esetén (amit, ahogy korábban írtuk, 2 mérés határoz meg, és ebben az esetben legalább az egyik 8 százalék felett volt) orvosa a jelenlegi rendelet alapján nem írhat fel Önnek 100 százalékos támogatással modern inzulin(analóg)ot. Ilyenkor orvosa két lehetőséget ajánl Önnek:

 • Folytathatja a modern inzulin(analóg)-kezelést, de mostantól a csökkent támogatás miatt többet kell fizetnie gyógyszeréért. A pontos árról orvosa tájékoztatja.

Ha marad a modern inzulin(analóg)-kezelésnél, folytassa változatlanul a megkezdett terápiát. Jó hír, hogy 1 év elteltével, ha megfelel a feltételeknek, ismét 100 százalékos támogatással kaphatja meg inzulinját. Ennek érdekében kövessen el mindent, hogy anyagcseréje megfelelő legyen és HbA1c-értéke 8% alá csökkenjen!

 • Orvosa másik, hagyományos (humán) inzulint ír fel Önnek, amit 100 százalékos támogatással kap meg (természetesen a dobozdíjat ebben az esetben is fizetnie kell).

Ha modern inzulin(analóg)ról hagyományos inzulinra vált, több lényeges változásra is oda kell figyelnie: az inzulinok beadási időpontjától nem térhet el, ezeket orvosa megbeszéli Önnel. Mindenképpen be kell iktatnia kisétkezéseket (tízórai, uzsonna, pótvacsora) és az étkezésekhez adott inzulinját az étkezés előtt 15-30 perccel kell majd beadnia. A modern inzulin(analóg)okkal összehasonlítva a hagyományos (humán) inzulinoknál nagyobb a kórosan alacsony vércukorszint (hipoglikémia) kockázata, ezért különösen figyeljen oda annak intő jeleire! Az átállás időszakában fontos a rendszeres vércukorszintmérés. Minden mért értéket jegyezzen le, majd számoljon be orvosának rosszulléteiről és azok körülményeiről.

Ha ugyanazon gyártó termékét használja majd, nem lesz szükség új penekre (inzulinadagoló tollakra, kivételt képeznek az eldobható penek). Más gyártó termékeinél új eszközök szükségesek.

Egy év múlva ismét felülvizsgálják állapotát. Indokolt esetben (ennek feltételeit rendelet szabályozza) orvosa ismét modern inzulin(analóg)ot rendelhet Önnek, 100 százalékos támogatással.

Törekedjen a jó anyagcsereértékekre, és tegyen meg mindent egészsége érdekében!

Amit mindig magával kell vinnie

 • az a füzet, amelybe vércukorszint-értékeit vezeti
 • vércukorszintmérő készüléke
 • ambuláns lapok a korábbi, más szakrendeléseken végzett vizsgálatokról, eredményekről
 • ambuláns vagy kórházi lapok az előző találkozás óta eltelt időszakból (más betegségek, kezelések)
 • TAJ-kártya, lakcímkártya, igazolvány

Ha segítségre, tanácsra van szüksége, forduljon bizalommal kezelőorvosához és a szakápolókhoz. Ne feledje: a kezelés célja az, hogy az Ön állapota a lehető legjobb legyen és a cukorbetegség szövődményei minél később vagy egyáltalán ne jelentkezzenek. Sokat veszíthet, ha nem tesz meg mindent ezért!

Legyen felkészült!

Hazánkban országszerte működnek kellő számban diabetológiai szakrendelések, ezek összesen több mint félmillió cukorbeteget fogadnak. A szakorvosok és a szakápolók mindent megtesznek azért, hogy mindenkire kellő figyelem jusson, de gyakran nincs idő hosszabb beszélgetésekre.

Ha előre felkészül, mit kérdezzen orvosától és pontos információi vannak állapotáról, mindenre fog jutni idő. Ha feledékeny, jegyzeteljen nyugodtan, vagy kérjen meg valakit, hogy tartson Önnel és segítsen. Vannak orvosok, akik kifejezetten szeretik, ha a házastárs vagy a gondozó a beteggel együtt jön be a rendelőbe, hiszen fontos, hogy ők is ismerjék a kezelést és az életmódi változtatásokat. Természetesen csak akkor tegyen így, ha Ön is így szeretné és orvosa sem ellenzi.

Megjelent a diabetes2012/k1 számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!