Feltöltés dátuma: 2012.09.13.

Hipoglikémia: intő jelek és jó tanácsok

Inzulinkezelés során előfordulhat, hogy vércukorszintje túl alacsony (kisebb mint 4 mmol/l) szintre esik. Ennek több oka is lehet: lehet, hogy a táplálék mennyisége és/vagy összetétele nem volt megfelelő, vagy a megszokottnál megterhelőbb fizikai aktivitást végzett, vagy éppen az inzulinja okozta az állapot kialakulását.

Illusztráció

A hipoglikémia tünetei változatosak lehetnek, de a következők a legjellemzőbbek:

  • gyengeség,
  • éhségérzet,
  • fáradtság,
  • szédülés,
  • hányinger,
  • fokozott szívdobogás,
  • látásproblémák,
  • sápadtság, átmeneti eszméletvesztés,
  • zavartság.

Az első hipoglikémiás eseményeket követően a betegek általában megtanulják, hogy melyek azok az apró tünetek, amelyekre figyelni kell. De van, amikor hirtelen, előjelek nélkül következik be a baj, és ez sokszor felkészületlenül éri a betegeket. Ez azért veszélyes, mert ha az inzulinnal kezelt cukorbeteg nem veszi észre a hipoglikémia jeleit, és nem látja el megfelelően magát: nem eszik szőlőcukrot, kockacukrot, vagy iszik cukros italt, akkor eszméletvesztés is kialakulhat.

Amikor az inzulinkezelés okozza a bajt

A hagyományos (humán) rövid hatású inzulinok általában 5–7 órás hatástartamúak és hatásmaximumuk nehezebben időzíthető a főétkezésekhez. Ennek megfelelően csak fix időpontban adagolhatók, mert az egymást követően adagolt inzulinok hatása összecsúszhat, a hatás megváltozhat, így a kórosan alacsony vércukorértékek (hipoglikémia) kialakulásának kockázata megnőhet. Az ingadozások miatt a betegek gyakran számolnak be arról, hogy vércukorértékeik hullámvasút-szerűen változnak.

Ezzel szemben a gyors hatású, modern inzulin(analóg)ok 3-4 órás hatástartamúak és a hatásmaximumot egy-másfél órán belül elérik. Ezeknél az inzulinoknál az adagolási időpont változtatható, mivel az inzulinbeadást követően azonnal étkezhet a beteg. Nincs átfedés az egymás után alkalmazott dózisok között, így kisebb lehet a kórosan alacsony vércukorszint kialakulásának kockázata is.

A hosszú hatású modern inzulin(analóg) hatástartama közel 24 óra, így napi egyszeri adagolással az alapanyagcsere inzulinigénye kielégíthető. A 24 órás egyenletes hatás következtében a hipoglikémia veszélye minimalizálható a hagyományos inzulinhoz képest. Különösen fontos, hogy az éjszakai és súlyos hipoglikémiák száma és kockázata csökkenthető ezen inzulinok alkalmazásával.

Megjelent a diabetes2012/k1 számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!