Szerző: Tihanyi András Feltöltés dátuma: 2012.11.29.

Tények és tévhitek

Étrend-kiegészítők a fogyókúrában

Az üzletek polcain egyre nagyobb választékban sorakoznak a gyors fogyást, „zsírégetést” ígérő, a köznyelvben egységesen az étrend-kiegészítők közé sorolt termékek (az étrend-kiegészítők pontos szakmai definíciója ettől eltér). Szinte mindannyian álltunk már tanácstalanul egy-egy készítmény előtt, azon gondolkodva mire szolgálhat és mennyire lehet hatásos.

A csodaszerként reklámozott zsírégetők mellé körítésként szolgáló ígéreteket a kutatások sok esetben nem igazolták, forgalmazásuk így akár a fogyasztók anyagi megkárosításával is járhat. Még komolyabb probléma, hogy gyakran nem megfelelően ellenőrzött minőségű, illetve összetételű termékekhez is hozzájuthat a vásárló, ami az egészségét is károsíthatja. Hogy ez ritkábban forduljon elő, tekintsük át röviden a leggyakoribb fogyókúrás készítmények összetevőit!

Keserűnarancs: A kiegészítők dobozán a bitter orange, avagy Citrus aurantium összetevő olvasható. A veszélyei miatt betiltott efedrin-koffein fogyasztó kombináció legális változataiban fordul elő leggyakrabban. Mellékhatásokat idézhet elő, így például alvászavar, idegesség, szorongás, szívinfarktus okozója lehet beteg emberekben. Az ilyen hatóanyag-tartalmú készítmények kerülendők!

Koffein: Számos termékben megtalálható, akár mesterségesen előállított formában, akár a guaraná (Paullinia cupana), a kóladió (Cola acuminata) vagy a maté (Ilex paraguariensis) hatóanyagaként; ezek a gyógynövények sok fogyasztószerben előfordulnak. A koffein élénkítő hatású, a zsírszövetből a zsírsav felszabadulását növeli. A koffein fokozhatja a kalciumürítést, szorongást válthat ki, vizelethajtó hatása is van. Akiknél a koffein anyagcseréje lassabb, fokozhatja a szívinfarktus kockázatát. Koffeintartalmú készítmények alkalmazása a fogyókúrában nem javasolható.

Zöld tea: A zöld teában (Camellia sinensis) található hatóanyagok növelhetik az energiafelhasználást és fokozhatják a zsírsav-oxidációt. Koffeintartalma mérsékeltebb, így ennek veszélyei is kisebbek. A zöld teának az elhízás kezelésében nem kellően igazolt a hatásossága, de a kutatások egyre inkább alátámasztják azt. Nagyobb dózisoknál a májkárosodás veszélye nem zárható ki, gyógyszerekkel könnyen kölcsönhatásba léphet. Fogyasztása napi pár csésze tea formájában általában biztonságosnak tekinthető, kiegészítőként alkalmazása nem javasolt.

L-karnitin és rokon vegyületei: A fogyókúra részeként végzett kombinált állóképességi és ellenállásos edzés hasznos, regenerációt is javító, izomsérüléseket mérséklő hatású kiegészítője lehet. A kutatások és tapasztalatok alapján biztonságosnak tekinthető, fogyasztó hatását azonban emberben és önmagában alkalmazva soha nem igazolták meggyőzően. Ilyen célra alkalmazása nem javasolt.

Kapszaicin: Anyagcsere-gyorsító és étvágycsökkentő anyagként reklámozzák. A kapszaicin (­cayenne paprika kivonat) nagyobb dózisai kedvezően befolyásolták a zsírraktározást állatkísérletekben. A hazánkban elterjedt étrend-kiegészítőkben igen kis mennyiségben jelen levő kapszaicinnek számottevő hatása valószínűleg nincs.

CLA (konjugált linolsav): A linolsav meghatározott szerkezetű izomerjeit takarja a CLA összefoglaló név. Tejtermékekben, húsokban fordul elő nagyobb mennyiségben, a kérődzők emésztésében részt vevő mikrobák termelik. Az izomerkeverékeknek az emberi test összetételére gyakorolt kedvező hatását nem minden eredmény igazolta. Bár ígéretesek a kutatások, alkalmazásával még érdemes várni – különösen, mivel néhány változat akár a rákos sejtek növekedésére is serkentő hatású lehet, és az inzulinrezisztenciát is fokozhatja.

HCA (hidroxi-citromsav): A hidroxi-citromsav forrása a Garcinia cambogia növény. A zsírsavszintézist gátolja, étvágycsökkentő hatása lehet. A vizsgálatok hatásosságát nem erősítették meg egyértelműen, mellékhatásként májkárosodás sem kizárható. Alkalmazása nem javasolt!

Króm: Étvágycsökkentő, fogyasztó, szénhidrát-anyagcserét szabályzó anyagként reklámozzák. A vizsgálatok sok esetben hatástalannak találták, mesterséges pótlása kifejezetten a fogyás támogatása érdekében értelmetlen. Hiányát lehetőleg természetes úton kell pótolni teljes kiőrlésű gabonákkal, sörélesztővel, húsokkal.

Pyruvate, piroszőlősav: Több tanulmány is eredményesnek találta a testtömeg csökkentésében és a testösszetétel kedvező irányba való módosításában. A gyártók által ajánlott dózis általában nem éri el a vizsgálatokban hatásos mennyiséget. Fogyasztása nem javasolt.

Kitozán: Kitinből előállított, nitrogéntartalmú poliszacharid. A „zsírmágnes” néven közismert anyag emberben nem vagy csak minimálisan növeli a széklettel ürített zsír mennyiségét. Néhány vizsgálat hosszabb távon, csökkentett energiatartalmú diéta mellett hatékony fogyókúra-segítő készítménynek találta. Ronthatja a vitamin- és ásványianyag-ellátottságot. Alkalmazása általában biztonságosnak tekinthető, de hasonló hatású gyógyszerrel könnyen helyettesíthető.

Hoodia gordanii: Hatásossága és biztonságossága az étvágycsökkentőként forgalmazott kivonatoknak nem igazolt, jelenleg alkalmazása senkinek sem javasolható.

Rostkészítmények, fogyókúrás shake-ek: Az utolsóként tárgyalt csoport nem egységes a hatóanyag vagy a hatásmechanizmus tekintetében: zabalapú rostos italok, vitaminokkal, fehérjekivonatokkal dúsított shake-ek, rostkészítményeket tartalmazó kapszulák, tabletták tartoznak ide. A rostok és rosttartalmú készítmények típustól függően csökkenthetik az étvágyat, de önmagukban nem eredményeznek fogyást. Az ebbe a csoportba tartozó kiegészítők hatásosak és biztonságosak lehetnek, igaz, alkalmazásukkor emésztőrendszeri mellékhatások előfordulhatnak. A vitaminok és ásványi anyagok felszívódását kedvezőtlenül befolyásolhatják.

A testtömeg szabályozásához dietetikus által személyre szabottan összeállított étrendre van elsősorban szükség. Arra törekszünk, hogy az étrenddel elégítsük ki a tápanyagigényt. Ha ez nem megoldható, akkor esetenként multivitamin-készítményeket is alkalmazhatunk. Étrendünknek rendszeresen részét kell hogy képezzék a tengeri halak is, ha ez nem kivitelezhető, akkor omega-3 zsírsav tartalmú halolajkészítmények is fogyaszthatók. A testtömeg-csökkentő étrendbe a multivitamin- és omega-3-kiegészítésen túl leginkább az utolsóként tárgyalt csoport tagjait tudjuk beépíteni, más készítmények használata általában nem indokolt.

Alapvető fontosságú, hogy betegségek fennállása, gyógyszerek szedése esetén az életmód-változtatást, étrend-kiegészítést meg kell előznie az orvossal, dietetikussal való személyes konzultációnak! Ha nem így teszünk, annak beláthatatlan következményei lehetnek egészségünkre nézve. A jövő a testtömeg-szabályozásban a genetikai háttér figyelembevételével összeállított életmódé, étrendé, szűrővizsgálatoké, gyógyszeres kezeléseké. Idővel a személyre szabott ellátás része kell hogy legyen a genotípusalapú, személyre szabott étrend és étrend-kiegészítés is. Ez azonban még évtizedeket vehet igénybe.

szerzo

Tihanyi András dietetikus

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetika szakán szerezte meg oklevelét 2003-ban. 2003 óta számos újság és könyv szakértőjeként, szerzőjeként dolgozott, fő szakterülete a sportáplálkozás és étrend-kiegészítés. Vállalkozó dietetikusként elsősorban sportolóknak ad étrendi teljesítményfokozással kapcsolatosan tanácsokat és cégek szakértőjeként tevékenykedik.

Megjelent a diabetes2012/5. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!