Szerző: Kicsák Marian Feltöltés dátuma: 2015.04.29.

Dietetikusszemmel

A divatos diétákról még egyszer

Nem szokványos dolog, hogy egy lapban két, azonos tartalmú cikket közlünk. Most azonban – bár eredetileg a véletlen alakította így – rádöbbentünk: ha teljes képet akarunk nyújtani Önöknek, az a legjobb, ha két szemszögből is bemutatjuk ugyanazt a témát. A divatos diétákról van szó.
Dr. Pados Gyula tudományos szempontból elemzi a női magazinokban hirdetett „tökéletes megoldás a tökéletes alakért” módszereket. Kicsák Marian, lapunk ismert és kedvelt dietetikusa, aki arról híres, hogy „a konyhában írja” cikkeit, szokás szerint könnyed, olvasmányos stílusban értékeli ugyanezeket a módszereket, a mindennapokban használható és hasznosítható információkkal fűszerezve. A diabetológus cikkéből megtudhatjuk a miérteket, a dietetikus írásából a hogyanokra kapunk választ

Illusztráció

Tudjuk jól, hogy cukorbetegeknél a megfelelő diéta nélkül egyetlen kezelési rendszer sem lehet elég hatékony. A cukorbetegek között sokan vannak, akiknek azt javasolja a kezelőorvosa, hogy csökkentse a testsúlyát. A hathatós segítség reményében sokan az interneten vagy a magazinokban keresik a megoldást. A gyors fogyást ígérő divatos diétáknak se szeri, se száma. A divatdiéták többségére jellemző, hogy valamelyik tápanyag bevitelének radikális csökkentését javasolja. Több diéta kifejezetten alacsony szénhidrátbevitelt ír elő a siker érdekében. A szétválasztó diéták alapelve, hogy fehérje- és keményítőtartalmú élelmiszert egyidejűleg fogyasztani tilos. A legtöbb divatdiétánál egyoldalú az étrend. Ami azt jelenti, hogy csak néhány típusú élelmiszer fogyasztását engedélyezi. Ez hosszú távon unalmas, és többnyire csak rövid ideig tarható. Általában ezek a diéták néhány hétig jól kontroll alatt tarthatók, és sokaknak csökken is a testsúlya. Azonban a gyors fogyást még gyorsabb visszahízás követheti.

Az elhízás diétás kezeléséről

Az elhízást – orvosi szakszóval az obezitást – a WHO (Egészségügyi Világszervezet) a tíz legsúlyosabb betegség közé sorolja. Jól ismert, hogy cukorbetegségben számottevően javulnak a vérzsírszintek és csökken a vércukor, ha valaki csökkenti a testsúlyát. Már a 7–10 százalékos testsúlycsökkentés is jelentős az egészségi állapot szempontjából. Tehát egy 100 kilogrammos egyénnek mintegy 7–10 kg-ot kell fogynia. Azonban a fogyókúránál mindig nagyon körültekintőnek kell lenni. A gyors és jelentős testsúlycsökkenés nem igazi eredmény, ha azt hosszú távon nem sikerül megőrizni, esetleg tovább folytatni.

A fogyókúra tehát ne kúra legyen, hanem életre szóló folyamat. Inkább testsúlycsökkentésnek, illetve testtömeg-fenntartásnak, életmód-megváltoztatási programnak kellene nevezni. A túlsúly kezelésének az életmód-magatartás megváltoztatása, a rendszeres fizikai aktivitás éppúgy része, mint a diéta.

A motiváció is fontos tényező: miért akar valaki lefogyni? Esztétikai okai éppúgy lehetnek, mint egy betegség megelőzése vagy jobb kezelése.

A csökkentett energiatartalmú étrend bevezetése előtt fel kell mérni a rizikóstátuszt, és azonosítani kell a fennálló betegségeket (magas vérnyomás, emelkedett vérzsír, érelmeszesedés), amelyeket az étrend összeállításakor figyelembe szükséges venni, mert módosíthatják a diétát. Magas vérzsírszint esetén az állati eredetű zsiradékbevitel csökkentése feltétlenül szükséges, és kerülni ajánlott az igen kis szénhidráttartalmú (napi 140-150 g-nál kevesebb) diétákat. Szív- és érrendszeri betegségek esetén nem alkalmazhatók az igen alacsony energiatartalmú (1000kcal/nap-nál kevesebb) diéták.

Elvileg minden olyan diétával lehet fogyni, amely csökkentett energiatartalmú. Ugyanakkor a fogyás a módszertől is függő eltéréseket okozhat a testösszetételben, az anyagcsere-paraméterekben (pl. vérzsírszintek).

A leghasznosabb az egészséges táplálkozás alapjaira helyezett, csökkentett energiatartalmú étrend. Ez lassú, de tartós testsúlycsökkenést eredményezhet. A heti 0,5–1,0 kg-os fogyás megfelelő.

A diétával szemben támasztott követelmények:

 • legyen eredményes,
 • segítse az egészséges étkezési szokások kialakítását,
 • megfelelő tápanyagbevitelt jelentsen,
 • ne alakuljon ki anyagcserezavar,
 • ne csökkenjen a zsírmentes testtömeg,
 • ízletes ételeket jelentsen!

A divatos diéták közül azok nem ajánlhatók, amelyek nem adnak jó mintát a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, ami egyhangúságra épít és a létfontosságú tápanyagokban hiányos. Ellenérv egy diétával szemben, ha alkalmazásakor a hirtelen fogyást még több visszahízás követi.

A divatos diéták közül azok ajánlhatók, amelyek segítenek helyes étkezési szokásokat kialakítani és megfelelő tápanyagbevitelt biztosítanak.

90 napos diéta

Lényege a szétválasztás. Reggelire mindennap gyümölcsöt javasol. Majd egymást követi az úgynevezett „proteinnap” (hús, hal, tojás, sajt, joghurt), „keményítős nap” (keményítőtartalmú zöldség, burgonya, rizs), „szénhidrátnap” (tészta, pizza, torta, fagyi), „gyümölcsnap” (gyümölcs korlátlan mennyiségben). A 90 napos diétában az egyes napok, illetve az egyes étkezések szénhidráttartalmai nagyon változók, ami csak nehezen, vagy egyáltalán nem egyeztethető össze a cukorbetegség gyógyszeres kezelésével.

Másik hátránya, hogy a diéta csak részben alakít ki jó étkezési szokásokat. A diétázó nem tanulja meg, hogyan állítsa össze egészségmegőrző étrendjét a „diétát” követő időben. Nem nyújt kellő segítséget a megfelelő ételadagnagyságokra vonatkozóan sem.

Atkins-diéta

Jellemzője, hogy alacsony szénhidrátbevitelt engedélyez (legfeljebb az energiabevitel 25 százaléka). A bevezető szakaszban csak napi 20 grammot (zöldsaláták). A későbbiekben többnyire napi 50–60 grammot, maximum 100 grammot. Az energiabevitel nagy része fehérjéből adódik (húst hússal) és a zsírfogyasztás is magasabb a kívánatosnál.

A diéta elmélete az, hogyha az étrendből kihagyjuk a szénhidrátokat, a szénhidráthiány miatt a szervezet elkezdi bontani a zsírokat. A diéta kevés gyümölcsöt, gabonafélét engedélyez, ami ugyanakkor mértékkel fogyasztva az egészséges étrend alapja. Következésképpen számos vitamin és ásványi anyag bevitelének hiányával kell számolni.

Az Atkins-diéta igen alacsony szénhidráttartalma miatt szintén nem egyeztethető össze a cukorbetegség gyógyszeres kezelésével. Másrészt magas vérzsírszintnél a zsíranyagcsere további romlása következhet be. A túlzott fehérjebevitel megterheli a vesét, a magas zsírbevitel káros az ereknek és a máj működésének.

Norbi Update módszer

Jellemzője, hogy különféle kódokkal látja el az ételeket. Az 1-es kóddal bíró ételek bármikor fogyaszthatók (kevésbé emelik a vércukrot), a 2-es kóddal ellátott ételek közepes mértékben emelik a vércukrot, ezeket délután 3 óráig javasolt fogyasztani. A „vércukrot nagymértékben emelő” ételek pedig csak délig ehetők. Az, hogy a különféle ételek vércukoremelő hatása különböző, azt a cukorbetegek diétájában fontos figyelembe venni, azonban a napszakos besorolás indokolatlan.

Klasszikus energiaszegény diéta

Javasolt a klasszikus energiaszegény diéta, ahol a tápanyagbevitel az alábbiak szerint oszlik meg. 30 százalék zsír, 20 százalék fehérje, 50 százalék szénhidrát. Férfiak esetében általában napi 1500–1700 kcal, nők esetében 1200-1400 kcal energiabevitel ajánlott.

Ajánlható még a mérsékelten szénhidrátszegény (40–50 százalék), mérsékelt zsírtartalmú (25–-30 százalék), az energiabevitel 25–30 százalékát kitevő fehérjetartalmú diéta. Például: 1200 kcal/nap energiabevitel esetén 60 g/nap fehérje, 38 g/nap zsír, 150 g/nap szénhidrát.

Az alábbiakban néhány étrendi és egyéb praktikus tanács szeretne némi támpontot adni az eredményes fogyókúrához. Az étrend célja, hogy a normális energiaszükséglet 60–70 százalékának megfelelő energiabevitel mellett (nők: 1200–1400 kcal, férfiak: 1500–1700 kcal), hiányos tápanyagfogyasztás nélkül, átlagosan heti 0,5–1,0 kg-os fogyással egy reális testtömegcsökkenést lehessen elérni. A meghatározott energiabevitelt fontos tartani – amennyire lehet, kiegyensúlyozottan! Étkezést kihagyni nem tanácsos! Törekedjen a helytelen táplálkozási szokások tudatos megváltoztatására! Abban az esetben, ha egy időre megállna a fogyás, nem szabad felhagyni a fogyókúrával, mert könnyen vissza lehet hízni!

Az étrend alapját az alacsony energiatartalmú, valamint magas ásványianyag- és vitamintartalmú, magas telítőértékű zöldségfélék és gyümölcsök, valamint a magas élelmirost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmú teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérfélék, pékáruk (bakonyi barna kenyér, korpás kifli), teljes kiőrlésű gabonafélék (pl. gabonapelyhek) jelentsék! Mindezek kiegészíthetők kevés zsírszegény tejjel és tejtermékekkel, sovány húsfélékkel, hallal, alkalmanként tojással, amelyek rendkívül fontos teljes értékű fehérje-, vitamin- és ásványianyag-források. A cukor helyettesítésére természetesen csak energiamentes édesítőszereket ajánlatos használni. Szendvicsek készítéséhez, kenyérkenéshez a megszokottnál ritkábban, kis mennyiségben (1-2 dkg), csökkentett zsírtartalmú margarint ajánlunk.

Főzéshez kizárólag növényi eredetű olajat vagy margarint használjon! Amikor csak lehet, próbálja meg minimálisra csökkenteni azt, vagy teljesen elhagyni! Az ételek elkészítésekor legjobban a zsiradék csökkentésére ügyeljen! Ezért süssön teflonedényben, grillsütőben, mikrohullámú sütőben, alufóliában, sütőfóliában, cserépedényben! Változtasson a sűrítési módszereken (száraz rántás, habarás zsírszegény tejföllel vagy kefirrel), vagy egyes ételeknél hagyja el (párolt zöldköret)! Az alkoholos italokat magas energiatartalmuk miatt a fogyókúrában nem ajánljuk fogyasztásra.

Mindig próbáljon meg nyugodt körülmények között étkezni, miközben a tányérján levő ételre figyeljen! Étkezés alatt más elfoglaltság ne kösse le figyelmét! Az ételből soha ne szedjen még egyszer! Igyekezzen társaságban, vendégségben ellenállni a „csábításnak”, de ha mégis elkövet egy kis ballépést, akkor se hagyjon fel a fogyókúrával, hanem a „bűnbe esést” kövesse tudatos kompenzáció, például a következő egy-két étkezés alkalmával!

Néhány praktikus tanács:

 • Alakítson ki naponta legalább 1 órás mozgásprogramot (séta, kertészkedés, úszás, kerékpározás, torna, kocogás stb.)!
 • Vezessen diétásnaplót! Remek önellenőrzési technika. Számolja ki étrendje energiatartalmát!
 • Csatlakozzon csoporthoz, ha lehetséges!
 • Vásároljon visszafogottan élelmet!
 • A legszükségesebb élelmet tartsa otthon!
 • Tanulja meg a tányéron hagyni az étel egy részét, figyeljen az adagnagyságra!
 • Lassan étkezzen!
 • Reális célokat tűzzön ki!
 • A diéta ne legyen drágább, mint egy normális étkezés!
szerzo

Kicsák Marian

Az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetikai szakán 1990-ben szerzett kitüntetéses diplomát, 1996-ban egészségügyi szakoktatói diplomát. Jelenleg Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban dolgozik. Több mint két évtizede rendszeresen, sikerrel végzi a cukorbetegek terápiás célú oktatásával kapcsolatos feladatait. Több, betegeknek szóló könyv, tájékoztató füzet szerzője, társszerzője

Megjelent a diabetes2012/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!