Feltöltés dátuma: 2014.10.09.

Egészséges anyuka szeretnék lenni

Sikertörténetről számolunk be, egy „majdnem cukorbeteg” fiatalasszony édesanyává válásáról. Ami a történetből bennünket, cukorbetegeket is érint: a helyes életmód és táplálkozás fontossága.

Azt mondják, hogy két dologért mindenre képes egy nő: azért, hogy legyen gyereke, vagy azért, hogy ne. Szarvas Violetta az első csoportba tartozik. Évek óta szerettek volna már gyermeket, eredménytelenül. Ennek hátterében a PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma állt, amely már Vica tinédzser korában is jelentkezett, csakhogy sokáig nem ismerték fel. A PCO szindróma gyakori oka a női meddőségnek, azonban a petefészek-elváltozások csak részeit képezik egy összetett cukor-, zsíranyagcsere- és hormonális betegségnek. Dominánsan öröklődő betegség, amely a sejtek inzulint érzékelő fehérjéinek (receptorainak) érzéketlenségében (inzulinrezisztenciában) nyilvánul meg. Mindez rontja a sejtek cukorfelvételét, ezért a szervezet kénytelen a normálisnál nagyobb mennyiségű inzulint termelni, s ez kóros hormonális és anyagcsere-rendellenességekhez vezet.

– Hogyan derült ki, hogy ez a genetikusan öröklődő betegség áll a meddőség hátterében? – kérdezem a boldog anyukától, akinek néhány hónapos babája elégedett mosollyal az arcán szunyókál a kiságyában.

– A menstruációmmal kezdettől fogva gondjaim voltak, előfordult, hogy fél évre is kimaradt. Ezt akkor fogamzásgátlóval kezelték, ami hatásosnak is bizonyult, egészen addig, amíg nem akartunk gyereket. A nőgyógyászom többféle hormonális és vérvizsgálatot végeztetett, amiből kiderült, hogy PCO szindrómám van, hiszen több cisztát is találtak a petefészkeimen, a terheléses cukorvizsgálatok pedig alátámasztották az inzulinrezisztenciát.

– Hogyan kezelték mindezt?

– Végeztek egy laparoszkópiás műtétet, közben gyógyszereket kaptam. Kezdetben olyan szert írt fel az orvosom, aminek peteérést kellett volna kiváltania, de nem volt semmilyen hatása, ezután egy olyan gyógyszerrel próbálkozott, amit a cukorbetegek kapnak. Ezt egy évig szedtem, és meg is hozta a várva várt peteérést, ami nem szabályos ciklusban történt, ezért az inszemináció mellett döntöttünk, hiszen már közel jártam a harmincéves korhoz, nem akartunk évekig próbálkozni. Szerencsére a második alkalom sikeresnek bizonyult, így februárban épen és egészségesen megszületett Regő.

Közben Regő ébredezni kezd, mintha megérezné, hogy róla beszélgetünk. Édesanyja karjába veszi, s miközben beszél hozzá, úgy néz rá, mint egy csodára – hiszen tényleg egy csoda –, majd vállára veszi.

– A kezelések igényeltek életmódbeli változást? Diétáznod kellett, mint a cukorbetegeknek?

– A gyógyszer önmagában, az életmód megváltoztatása nélkül nem elegendő. Hiába sportoltam egész életemben, és odafigyeltem az étkezésemre, mindig volt rajtam néhány kiló súlyfelesleg. A kezelés alatt naponta 5-6 alkalommal ettem, kisebb adagokban, a szénhidrát mennyisége naponta nem haladhatta meg a 160 grammot. Eleinte írtam, hogy hány kalóriát eszem naponta, később már nem volt rá szükség, mert nagyjából „beállt” magától, hogy miből mennyit szabad ennem.

– Amikor Regő megfogant, és megszűnt a gyógyszeres kezelés, továbbra is tudtad kontrollálni az étkezéseket?

– Többé-kevésbé igen. A terhesség első felében alig híztam, aztán kicsit ugrott a mérleg mutatója, így húsz kiló pluszsúllyal mentem szülni. Ebből a szülés utáni hatodik hétre mindössze 5-6 kilogramm maradt, de ez is el fog tűnni, ha elkezdek edzeni, ettől nem félek.

– Most még szoptatsz, nyilván ez befolyásolja a hormonrendszeredet. De mi lesz utána? Újra számolni kell a PCO szindrómával?

– Ezt most még nem lehet tudni. Hallottam sok olyan esetről, amikor a terhesség után helyreállt a hormonrendszer és rendeződött a cukor- és zsíranyagcsere, és a második baba már spontán fogant. Ha mindezt az életmódommal tudom befolyásolni, akkor nem lesz semmi gond, mindent megteszek azért, hogy egy egészséges baba egészséges anyukája legyek.

Kavisánszki Mária


Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!