Feltöltés dátuma: 2014.10.09.

Gombás bőrbetegségek

A cukorbetegek egyik leggyakrabban előforduló fertőzése a bőr gombás megbetegedése. Ide tartoznak a sarjadzó gombák közé sorolt Candida-fertőzések is. Sajnos ezek jelezhetik a szénhidrát-háztartás tartós vagy gyakori kóros eltéréseit. A kialakuló gyulladás tovább ronthatja a betegek állapotát.

A gombák kedvelt lelőhelyei

Elsősorban a meleg, nedves helyeket szeretik, meleg vizes strandok, közösségi fürdők, zárt, gumi vagy műanyag lábbelik, gyakori vizes munkától felázott bőr, a természetben az őszi korhadó szerves anyagok főbb telephelyeik.

Geofil fajok előfordulhatnak kertben a talajban, de lehet állatoktól és emberektől is fertőzést kapni.

Helyi hatásaik

A sejtfalat alkotó kitinre allergia alakulhat ki, viszkető, égő, csípő érzést, kiütést (mykid) okozva. A hámosodás zavara révén hámgallér, korpázás jelentkezik. Hólyagképződés, kivörösödés, gennykeltés lehet a fertőzés további jele.

Hajlamosító tényezők

Diabéteszben a verejték cukorszintje megnő, ami kiváló táptalaj számukra, mindez társul a szervezet védekezőképességének a csökkenésével. További diabéteszes szövődmények, érkárosodások, idegkárosodások, érszűkület, apró, rendszeres, ellátatlan sérülések miatt tovább nőhet a kockázat.

Ha egyéb társult betegség van jelen, úgymint a pajzsmirigy alulműködése, vérképzőszervi betegségek, AIDS, vesetranszplantáció miatti immunszuppresszió; vagy ha antibiotikumokat, helyi szteroidkészítményeket, fogamzásgátló tablettát kapunk, szintén nőhet a rizikó.

Háziállataink sem mentesek azonban a gombáktól, hordozhatják őket a szőrükön, a galambok ürülékében is megtalálhatók.

Közös családi körömvágó készlet, a beteg köröm után elmaradt vágóeszköz-fertőtlenítés, szauna, szolárium, uszoda, közösségi tusoló papucs nélküli látogatása, elnagyolt törölközések, műfogsor, műköröm, tartós gumikesztyű-használat, óvatlan manikűrözés, gyermekvárás, borotválkozás, általános legyengülés, lábadozás, oxigénhiány tüdőbetegségekben, extrém vagy kiegyensúlyozatlan diéta, anorexia mind-mind rizikófaktort jelentenek.

Megjelenési formái

Legkellemetlenebb a végbéltáji kínzó viszketés, amely gyakran antibiotikus kezelést követően lép fel.

Lábakon a nevének megfelelően látható a mokaszin-mikózis, törzsön szép kokárda alakú, vagy kígyózó formában fellépő barnásvörös foltok lehetnek a testen.

Ujjközökben, kézen és lábon fájdalmas, vörös berepedezéseket láthatunk, amelyeket hólyagos talpi bőrgyulladás kísérhet. Néha a talpon kifejezett szarutermelés-fokozódást hoznak létre, de enyhébb formában kézfejeken is megjelenhetnek.

A hajlatokban, emlők alatt vörös, barnás, néha gennyes gyulladás teheti kellemetlenné a ruha viselését. Az elhízás miatti alhasi redők viszkető tüneteiért is a gombák a leginkább felelősek.

A háton észlelhetők elsősorban a napgomba kígyózó, térképszerű mintát adó fertőzései.

A hajszálaknál a tőhöz közeli, foltokban fellépő töredezettség keltheti fel a gyanút, ritka, nálunk már nem látott súlyos formája a fejkosz (favus), korpázó hámlást is okozhatnak, szakállmérgezés esetén a borotvapengével lehet szétvinni a fertőzést. Enyhébb formában csak egyszerű szőrtüszőgyulladás zajlik le.

Körömfertőzés esetén lehet felületes érintettség sárgás, fekete, barna, fehér, zöldes elszíneződéssel, ritkábban a teljes körömlemez felrostozódik, több milliméternyire megvastagodhat. Gyakrabban észleljük a körömágyak gyulladását, amelyet leginkább sarjadzó gombák okoznak.

A nyálkahártyán látható a fehér szájpenész, leginkább újszülötteken, vagy asztmások által használt, inhalatív kortikoszteroidok nem kellő kiöblítése után.

A szájzugokban észlelhetünk típusos berepedezést, esetleg az ajak érintettségével.

A külső hallójáratban, nemi szerveken kínzó viszketés, váladékozás okozói is lehetnek gombák.

Szövődmények

Ekcéma jelentkezhet, amelyet később nyirokér- és nyirokcsomó-gyulladás kísér, de a bőrgennyedéssel, baktériumokkal kevert fertőzés sem ritka, elősegítheti orbánc kialakulását, majd a krónikus nyirokpangást, amelynek következménye az elefántláb és fekélyek (talpi és lábszár) kialakulása. A gyulladás révén ez tovább ronthat a szénhidrát-háztartáson.

Otthoni kezelési és megelőzési lehetőségek

Rendszeres fertőtlenítés, borotvacsere, fogkefecsere, fogprotézis fertőtlenítése, rendszeres, de óvatos láb- és körömápolás, valamint az ehhez szükséges eszközeink tisztán tartása. Helyi fertőtlenítőszereink közül az egyik legismertebb a Betadine (jód) oldat és az alkohol.

Fontos a kényelmes, váltott lábbeli – puhítókrém, pamutzokni, pamut alsónemű, betét, ortopéd cipő viselése. Cipőfertőtlenítés esetleg megpróbálható.

Célszerű a különböző melegítő eszközök elkerülése. Természetesen alapvető a mindenhol hangsúlyozott fogyás.

Recept nélkül kapható gombaellenes szerek

Az alábbi gyógyszerek általában patikában, de némelyek drogériában is kaphatók: Terbisil krém, Lamisil gél/krém/oldat, Canesten (Plus) vagy Candibene, Lomexin krém, Digifungin, Lubex, Mycosid, Nizoral sampon, kénes samponok, Chinofungin spray, Batrafen hintőpor, Glycerinum boraxatum FoNo VII., sol. Castellani sine fuchsino FoNo VII, ung. boraxatum FoNo VII.

Gombaellenes hintőporokat is lehet kapni.

Belső kezelés elkezdése orvosi indikáció alapján lehetséges, általában nagy kiterjedésű, vagy technikai okok miatt nem vagy nehezen kezelhető esetekben, például egyedül élő, nehezen mozgó beteg háta közepe, nagy kiterjedésű fertőzés. A mellékhatásokra fokozottan oda kell figyelni ilyen esetekben, érdemes vérvételkontroll mellett alkalmazni.

Alsó végtagi érintettség esetén keringésjavító gyógyszerek megpróbálhatók, ilyen például a Venoruton, Detralex.

Külső kompressziós kezelés, azaz fásli vagy gumiharisnya viselése szintén segíthet a mikrokeringésen.

Mit várhatunk?

Lassú javulást…

Ne hagyjuk abba a kezelést, ha már kevés tünet van.

Kicsit „utókezeljük” magunkat a tünetmentesedéskor.

Sohase felejtsük el azonban a már jól ismert aranyigazságot: legegyszerűbb kis erőráfordítással megelőzni a bajt!

Dr. Kővágó Levente

Megjelent a diabetes2011/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!