Szerző: Szőke Mária Feltöltés dátuma: 2011.05.09.

A fogyás és az egészség receptje: a testmozgás

Amerikában is, itt Magyarországon is sok a túlsúlyos ember, mondja szemünkbe egy fiatalember, így egyenesen, nem kertelve.

A diabéteszes világbajnok Budapesten

Amerikából jött, akárcsak a divatos szavak: a fitt, meg a slim, de míg a szavaknak van magyar megfelelője: jó erőben lévő és karcsú, addig olyan magyar fiatalembert nem ismerünk, aki a testépítők közül Mr. Universe címet nyert. Mr. Doug Burns kitartással, nagy-nagy tudatossággal elérte.

Micsoda hátrányt volt képes előnyre fordítani! Mert Doug hétévesen lett cukorbeteg. A diabétesz kezelése akkor még nem állt olyan színvonalon, mint ma, Doug is küzdött ezzel az állapottal, és nem mindig ő állt nyerésre. Nem bizony, hiszen 11 évesen még csak 30 kilós volt, az iskolában a társai csontkollekciónak csúfolták, rosszullétei miatt elhúzódtak tőle. Sokszor mentő vitte kórházba.

Ám egy napon a bibliai Sámsonról látott egy képet, s ez megváltoztatta az életét. Olyan akart lenni, mint Sámson: erős, izmos, vonzó. Bár kezelőorvosa tiltakozott, mégis elkezdett súlyokat emelni, és egy magazinban látott útmutatás alapján komolyan edzeni. Egyre erősebb és izmosabb lett, persze az edzés mellett egészségesen is táplálkozott. 15 évesen több felnőttrekordot megdöntött súlyemelésben, 16 évesen már testépítő versenyt nyert! Sok-sok nagy versenyen aratott diadala után pedig 37 évesen elnyerte a Mr. Amerika címet, majd világbajnok, Mr. Universe lett. Manapság pedig a Dél-mississippi Egyetem elvégzése után egészségnevelő-tanácsadó, az egészség „nagykövete”. Gyógyszeripari és orvosi segédeszközgyártó cégek felkérésére mint fitnesz-szóvivő tart fórumokat nemzetközi cukorbeteg- és egészségmegőrző konferenciákon. Így kapott meghívást Magyarországra is, hogy beszéljen a Slimexpon az egészséges testsúlyról, a fogyásról.

Doug kiállt a Slimexpo nagyszínpadára, és mindenki meglepetésére azt mondta: fogyni egyszerűbb, mint azt gondolnánk.

A fogyókúrák viharvert népe szó nélkül várta a receptet. Ez pedig egy mondatban foglalható össze: hozzuk formába magunkat!

– Ezt még azelőtt állítottam, hogy egyetlen versenyen is indultam volna – mondja –, különben is, az első erőnléti versenyemen a legutolsó lettem. Akkor döntöttem úgy, ez nem elég, első leszek. Az addigi „legjobb” eredményem egy második helyezés volt, de milyen! Ugyanis a híres Hopkins-klinikán én voltam az, aki a második legmagasabb vércukorszinttel került kórházba. Na, ebben, éppen ebben nem akartam első lenni. Megváltoztattam az életemet.

Sokan vagyunk, akiknek ugyanígy kellene dönteni. Itt egy sikeres fiatalember, s előre megmondom, a döntést, hogy milyen módszerrel változzunk meg, ránk hagyja.

– Én súlyemeléssel kezdtem – mondja –, de azt állítom és tanítom, hogy az összes fizikai edzés ugyanahhoz vezet, ha rendszeresen csináljuk, és ez a titok. Mindenki kora és ereje szerint, fokozatosan álljon neki, a cél pedig nem más: a testzsír legyen kevesebb, mint az izom. Ezzel hozzuk magunkat formába, jó formába, és jó lesz az erőnlétünk. Fogyni egyszerűbb, mint gondolnánk – ismétli meg –, ha eldöntjük és megtervezzük előre, sikerülni fog. Azt kell meghatározni, 5 vagy 10, esetleg 20 kilót akarunk-e leadni, ezt kell agyunkba vésni, ismételgetni. Én magam mindig szakaszokat határoztam meg céljaim eléréséhez, a testépítésben is, és tudtam, a végén ott a győzelem. Fontos tudni, miért akarjuk és tesszük: hogy jobb legyen a vércukoreredményünk, hogy csökkenjen a vérnyomásunk és hogy fizikailag erősebbek legyünk. Nekem is nagyon meg kellett dolgoznom az eredményeimért, nem örökletes a testalkatom, sok edzéssel értem el, hogy nincs gondom a súlyommal. Az izomfelépítésemmel, erőnlétemmel versenyeket nyertem, és a diabéteszem is egyensúlyba került. Mindenki lehet boldog, de leginkább az, aki kitartott és elérte célját, s ha formába hozzuk magunkat, az nagyon-nagyon jó érzés.

– És ha nem sikerül? – tanakodunk.

– Csak azt nem éri kudarc, aki nem is próbált semmit – adja meg az igazi amerikai gondolkodásra valló feleletet. – Profi sportolókkal dolgozom együtt, például az amerikai olimpiai résztvevők tréningprogramjában – mondja. – Egyikük számára sem volt biztos a siker, hasonlóan a fogyáshoz, a sportban elért eredményükhöz nekik is magas célt kellett kitűzniük. Nyertek, és a kezdők is, ha kitartók, nyerni is fognak.

– Mi magunkkal versenyzünk, a kilóink ellen.

– Az sem kevés! Különösen diabéteszeseknek. Ezt mindenki tudja. És ha túl magas a „léc”, leverjük, elesünk. De keljünk fel! Határozzuk meg újra: mennyit akarunk elérni és mikorra. Vessünk be pszichikai trükköket is: ne titkoljuk el terveinket, sőt híreszteljük barátaink körében, hogy mennyit akarunk leadni. Az kötelez, annak meg akarunk felelni.

Doug nem mondja, hogy ha feladjuk, mielőtt célhoz érnénk, a hibát csak magunkban keressük. Saját magáról beszél, a saját indíttatását mondja: meg akart változni. Persze ügyelt a diabéteszére is, az egészséges táplálkozásra is.

– Hiszem, hogy hiteles vagyok, amikor az egészséges táplálkozásról és a testmozgásról szólok, se sovány nem vagyok, se nem száz kilósan magyarázgatok a fogyásról. A legtöbb cukorbetegnek, de nagyon sok ma még nem betegnek is, fogynia kell. Erről beszélünk, ezért vagyunk itt. Ismétlem: a legfontosabb, hogy gondoljuk komolyan. Nekem is minden erőmre szükségem volt.

– Ha valaki beteg, ha élet-halál (szívbetegség) vagy sok szenvedés (ízületi kopások fájdalmai) vagy távolabbi rossz kilátások, diabéteszes szövődmények elkerülésének a kérdése, hogy leadja a felesleget, s mégis azt mondja, ő már mindent megpróbált és mégse…?

– Nézzék, tele van a világ, és itt a kiállítás is mindenféle szerekkel, étkekkel, gépekkel. – mondja Doug. – Fogyni? Átmenetileg lehet. Utánanagy valószínűséggel visszahízzuk. De tartósan csak azzal lehet fogyni, hogy mozgunk és tudatosan, egészségesen táplálkozunk. Magam is nagyon tudatosan tartom a cukorbeteg-diétát, ami a létező legegészségesebb étrend a világon. Itt, Magyarországon is vannak a diétás ételeknek és a rendszeres sportolásnak szakértői. Megismerkedtem Schobert Norbival, Magyarországon ő látott el diétás élelemmel. A színpadra is hívtam előadásaimon. A tanácsom nem újdonság, mindnyájan ismerik: ne együnk sokat, ne együnk hizlaló, feleslegesen kalóriadús ételeket, és eddzünk. Cukorbetegek pedig kérdezzék meg a dietetikust, konzultáljanak orvosukkal a fogyókúra idején. Le akarunk fogyni? Az kell, hogy el tudjuk hitetni magunkkal, hogy rögzüljön: a fogyást egészségemért, magamért, a páromért, a családomért végigcsinálom.

Doug – bár manapság már nem indul testépítő versenyeken – heti néhány alkalommal edz, az úszás, a futás, a foci mellett edzőteremben is. Ma is tudatosítja magában, hogy miért: formában akar maradni és karban tudja vele tartani cukorbetegségét.

A Diabetes olvasóinak küldött jókívánságokat Doug Burns Mr. USA/Mr. Universe

A Diabetes olvasóinak küldött jókívánságokat Doug Burns Mr. USA/Mr. Universe

Doug Burns nemcsak vállalja, hogy cukorbeteg, de sokat tesz is sorstársaiért. Különösen a gyerekekért. Sok rendezvényen vesz részt, azért is, mert az Amerikai Cukorbetegek Szövetsége elnökségének tagja, részt vesz a Fiatalkorú Cukorbetegek Szövetsége és az Év Apukája Szövetség munkájában. Megnyilatkozik, ha kell, tanácsot ad, újból és újból az akaraterőt hangsúlyozza, amit ugyanúgy fejleszteni, erősíteni lehet, mint a formánkat. Ez a fiatalokra nagy hatással van.

Egy csoportképen cukorbeteg gyerekek találkozóján áll a társaságban, ha hiszik, ha nem, a hátsó sorban. Hát igen. Szerény ember. Talán a gyerekeknek és a felnőtt cukorbetegeknek tud a példájával legtöbbet adni.

Szőke Mária

Megjelent a diabetes2011/2. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!