Szerző: Kicsák Marian Feltöltés dátuma: 2014.10.09.

Diéta mediterrán módra

A mediterrán étrend nem különleges étkezési terv, csupán a mediterrán országok lakói hagyományos étkezési szokásainak összessége.
Minél szorosabban követi valaki a hagyományos mediterrán étrendet hosszú időn keresztül, annál inkább csökken a kockázata a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának. Ezért a mediterrán étrendet alkalmazók hosszabb ideig élnek.

Az alábbiakban egy hazai viszonyokra adaptált „mediterrán mintaétrendet” találnak. Az étrendben szereplő ételek receptjeit a következő lapszámban olvashatják majd. Kedves olvasó, ne feledje, a mediterrán életvitel nem kizárólag a jól összeállított étrend, hozzátartozik a napi rendszerességgel végzett mozgás is.

Mintaétrend

A mintaétrend részletes anyagfelhasználása. Az élelmiszermennyiségek 1 főre szólnak és a feltüntetett hozzávalók tisztított alapanyagok. Az energia-, és tápanyagtartalom 1 főre vonatkozik. (Az energia- és tápanyagszámítás a NutriComp étrend 3.0-val készült.)

1. nap

Reggeli: 476 kcal, 46 g szénhidrát

Tízórai: 190 kcal, 16 g szénhidrát

Ebéd: 593 kcal, 54 g szénhidrát

Uzsonna: 99 kcal, 21 g szénhidrát

Vacsora: 533 kcal, 51 g szénhidrát

2. nap

Reggeli: 326 kcal, 46 g szénhidrát

Tízórai: 118 kcal, 15 g szénhidrát

Ebéd: 581 kcal, 50 g szénhidrát

Uzsonna: 97 kcal, 21 g szénhidrát

Vacsora: 477 kcal, 50 g szénhidrát

3. nap

Reggeli: 351 kcal, 43 g szénhidrát

Tízórai: 186 kcal, 20 g szénhidrát

Ebéd: 424 kcal, 55 g szénhidrát

Uzsonna: 201 kcal, 20 g szénhidrát

Vacsora: 356 kcal, 44 g szénhidrát

4. nap

Reggeli: 309 kcal, 47 g szénhidrát

Tízórai: 69 kcal, 16 g szénhidrát

Ebéd: 685 kcal, 55 g szénhidrát

Uzsonna: 203 kcal, 19 g szénhidrát

Vacsora: 461 kcal, 49 g szénhidrát

5. nap

Reggeli: 314 kcal, 41 g szénhidrát

Tízórai: 112 kcal, 18 g szénhidrát

Ebéd: 539 kcal, 54 g szénhidrát

Uzsonna: 116 kcal, 18 g szénhidrát

Vacsora: 527 kcal, 51 g szénhidrát

szerzo

Kicsák Marian

Az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetikai szakán 1990-ben szerzett kitüntetéses diplomát, 1996-ban egészségügyi szakoktatói diplomát. Jelenleg Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban dolgozik. Több mint két évtizede rendszeresen, sikerrel végzi a cukorbetegek terápiás célú oktatásával kapcsolatos feladatait. Több, betegeknek szóló könyv, tájékoztató füzet szerzője, társszerzője


Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!