Szerző: Keller Richard Feltöltés dátuma: 2011.11.24.

Beszélgetés Zettwitz Sándorral 77. születésnapja alkalmából

„A család és a cég a legfontosabb a számomra”

Rengeteget tett az orvos- és a cukorbeteg-társadalomért. Nemcsak cége, a 77 Elektronika Kft. újabb és újabb fejlesztései révén, hanem magánemberként is. Nincs olyan nemes ügy, diabétesz-esemény, amelyen ne jelenne meg, azt anyagilag és erkölcsileg ne támogatná. Cégének hiánypótló és a betegeknek nagy segítséget nyújtó készülékei sorra rangos díjakat nyernek. Október 3-án ünnepelte 77. születésnapját.

Illusztráció

– Ez a jeles évforduló most tökéletes összhangba került az Ön családi vállalkozása, a 77 Elektronika Kft. nevében szereplő számmal…

– Színtiszta családi vállalkozás vagyunk, amelynek feleségem, Ilona a „lelke”, a családias légkör őrzője és a belkereskedelem vezetője, a vejem, Lukács József 2001-ig zseniális műszaki szakemberként (eredeti foglalkozása fizikus) alkotott és fejlesztett nálunk, és persze jómagam. Én ügyvezető igazgatóként irányítom a vállalatot komoly külkereskedelmi tapasztalataimmal és kapcsolataimmal.

– Tényleg van itt a Fehérvári úti központban valami megfejthetetlen békés, meghitt, családias hangulat. Szinte mindenki keresztnevén szólítja, mosolyogva üdvözli a másikat. Senki nem ideges, nem látni egyetlen kapkodó, fontoskodó embert sem, mint más cégeknél. Persze az „idill” mellett érezhető a dinamizmus és a profizmus is, főleg amikor egy-egy tekintélyt parancsoló, makulátlan tisztaságú fehér köpenyes úr, mérnök bukkan fel.

– Reméltem, hogy a dinamizmust és profizmust nem felejti ki a felsorolásból, azonban a „fehér köpenyes urak” említésekor kissé megrémített. Komolyra fordítva a szót: cégünk valóban egy nagy család, annak ellenére, hogy napjainkban már meglehetősen népes, egészen pontosan 320 főt számlál. Egyébként régen, 1986-87 táján volt igencsak családias a hangulat, ugyanis akkor cégünk egy 37 m2-es Hegyalja úti bérelt lakásban kezdte meg működését Budapesten. Emlékszem, amikor a „céges” karácsonyi ünnepségen még csak heten álltuk körbe a feldíszített fenyőfát. Jelenlegi telephelyünk 5000 m2-t foglal el, és a legfontosabb ünnepünk alkalmával, karácsonykor ma már színháztermet bérelünk. Külön büszkeséggel tölt el bennünket az is, hogy a 320 fős családból a „fehér köpenyes” urak száma (természetesen a fejlesztőmérnökeinkre, szakembereinkre gondolok) jelenleg 52 fő, akiknek többsége fiatal, hiszen közvetlenül az egyetem elvégzése után csábítottuk őket hozzánk. Szóval az említett fejlesztői csapatban kivétel nélkül mindenki mérnök, fizikus, matematikus és a cég folyamatos innovációjának, dinamikus fejlődésének a motorja.

– Talán naivnak tűnhet a kérdés, de egy ilyen nagy és „befutott”, tehát sikeres cég esetében feltétlenül szükség van ennyi energiát fektetni az innovációba?

– Olyannyira, hogy minden évben az árbevételeink 7 százalékát visszaforgatjuk fejlesztésekbe. Véleményem szerint, és ez az alapfilozófiám is, a folyamatos, hosszú távú innováció a 77 Elektronika Kft. mozgatórúgója, és elengedhetetlenül fontos az állandó, megbízható minőség fenntartása is. Egy konkrét példa is bizonyítja állításomat: a gazdasági válság ellenére cégünk árbevétele ezekben a nehéz években is 26 százalékkal nőtt. Nem titok, hogy idén közel 9 és fél milliárd forintot várunk árbevételben, ez újabb 10 százalékos növekedést jelent. Ezek az eredmények egyértelműen a fejlesztéseknek köszönhetők.

– Melyik fejlesztést tartja abszolút kedvencének?

– Cégünk legnagyobb, konkrét számokban mérhető sikere 11 éves fejlesztés eredménye, az úgynevezett automata vizeletlaboratórium-rendszer, amely 2010 szeptemberében a Magyar Termék Nagydíjat, illetve a Leginnovatívabb Termék Díjat is elnyerte. Ha a hivatalos, üzleti véleményemet kérdezi, ez a termék a legnagyobb büszkeségünk. Azonban az igazi kedvencem, szívügyem mégis a Dcont vércukorszintmérő készülékcsalád, hiszen ezen nőtt fel a cég, minden kezdet, küzdelem, nehézség, siker ezekhez a termékekhez köthető. Most eszembe jutott az egyik fővárosi kórház diabetológus főorvosának kijelentése, amely az első igazi dicséret volt a számunkra első termékünkkel, a Dcont I-el kapcsolatban: „Az a vacak Dcont, de milyen jó, hogy van.” Mert bár nagy volt és csúnya, de legalább végre volt egy elérhető vércukorszintmérő készüléktípus Hegyeshalom-Vlagyivosztok vonalon, amely pontosan is mért. Persze meg kell említenem, hogy, legnagyobb sajnálatunkra, további sikereink – árbevétel-növekedésünk, amely 2010-ben is folytatódott – nemcsak folyamatos fejlesztéseinknek, hanem a cukorbetegek egyre gyarapodó táborának is köszönhető. Ez szomorú, sajnálatos tény…

– Hogyan látja a 77 Elektronika Kft. jövőjét?

– Nos, ma már a technika annyira komplex és specializálódott terület, hogy egyelőre nem áll szándékunkban cégünk profilját megváltoztatni, esetleg bővíteni. Vagyis egyrészről továbbfejlesztjük a diabétesz üzletágunkon belül a Dcont vércukorszintmérő készülékcsaládot, amelynek legújabb generációját már megalkottuk Dcont Ideál néven, másrészt folytatjuk az automata vizeletlaboratórium-rendszerünk fejlesztését, amelynek második generációja szintén elkészült, ennek bemutatására 2010 novemberében kerül sor. Ez utóbbi termékünk érdekessége még, hogy kértünk egy tanulmányt a pécsi egyetemtől annak kiderítésére, hogy vajon alkalmas-e készülékünk a tumorok diagnosztizálására. Még egy újdonságunkat említeném meg, legújabb büszkeségünket a Dcont.hu-t, amelyet elsősorban fiatalabb pácienseink számára fejlesztettünk ki. Áprilisban indult el a szolgáltatás, amely iránt folyamatos az érdeklődés. A lényege röviden az, hogy a páciens a vércukormérő készülékében tárolt adatait egy USB eszközzel interneten keresztül fel tudja tölteni egy szerverre, majd különböző szempontok szerint rendezve, világos, áttekinthető színes grafikon formájában ki tud nyomtatni diabetológusa számára. Szolgáltatásunk tehát komoly, megbízható adatállományt ad mind a beteg, mind a diabetológus kezébe, amelyet nem lehet utólag módosítani. Nem beszélve arról, hogy az elkészült grafikonokról az is leolvasható, milyen gyakran ellenőrzi a páciens a vércukorszintjét, ami nagyon fontos információ a szövődmények kivédése szempontjából. Ugyanis tapasztalataink sajnos azt mutatják, hogy a betegek jelentős része nem vált ki elegendő OEP által engedélyezett tesztcsíkot, vagyis nem ellenőrzi rendszeresen a vércukorszintjét. Úgy gondolom, felesleges részleteznem ennek a felelőtlen viselkedésnek a súlyos kockázatait.

– A rengeteg munka, feladat, kötelezettség mellett jut elég ideje a hobbijaira, az aktív pihenésre?

– Nagyon szeretek utazni, főleg Olaszországba látogatok el rendszeresen. Kicsit borászkodom is, évi háromszáz üveg bort termelek meg. Szeretem még a képzőművészeteket, gyakran hallgatok komolyzenét is, főleg operákat és szimfóniákat (nagy kedvencem Beethoven), és általában hetente kétszer teniszezem. Ennyi privát információ megfelel?

– Isten éltesse sokáig, jó egészséget és további szép sikereket kívánok Önnek a Diabetes lap nevében is!

Keller Richard

Megjelent a diabetes2010/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!