Feltöltés dátuma: 2011.11.24.

Mennyire működünk együtt gyógyulásunk érdekében?

Kérdezze meg gyógyszerészét…

Egy krónikus betegek körében végzett kutatás szerint minden második beteggel előfordul, hogy ára miatt nem tudja kiváltani vényköteles gyógyszerét, és egynegyedük nem az orvosi előírások szerint alkalmazza azt – ezek a legfőbb megállapításai a Szinapszis Kft. által végzett kutatásnak, amelyet a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából készített.

Illusztráció

A WEBBeteg.hu regisztrált felhasználói körében végzett felmérés szerint a krónikus betegek 13 százalékával rendszeresen előfordul, hogy a gyógyszer ára miatt nem tudja kiváltani a számára felírt vényköteles készítményt. Az alacsony jövedelműek esetében (50 ezer forint alatt) ez még gyakoribb jelenség, hiszen esetükben 27 százalékos ugyanez az arány.

Szintén gyakran (20%) fordul elő azok körében a szükséges tabletta kiváltásának elmaradása, akik öt vagy annál több betegségben szenvednek.

Gyógyszerek helyettesítése – kevesen élnek vele

A megkérdezett krónikus betegek egyötöde (22 százalék) tapasztalja, hogy gyógyszerésze magától ajánl fel helyettesítő szert a recepten lévő készítmény helyett. A felajánlás gyakrabban hangzik el, ha a vásárló több krónikus betegségben szenved és összességében sokat költ vényköteles gyógyszerekre.

Másik oldalról ugyanakkor a betegek ragaszkodnak már bevált tablettájukhoz: a páciensek több mint fele (51%) soha nem kérdez rá, létezik-e a felírt gyógyszer helyett olcsóbb, helyettesítő készítmény. A csere lehetőségére egyébként a fiatalabbak (30 év alatt) valamelyest gyakrabban kérdeznek rá, illetve érdeklődőbbek azok is, akik számára a szükséges gyógyszer(ek) költsége jelentős anyagi terhet jelent.

A gyógyszerész által javasolt helyettesítő készítményt elfogadó betegek aránya közel 30 százalékra becsülhető, hiszen döntő többségük (46 százalék) – jellemzően idősebbek – nem váltaná le egyből a terméket, hanem orvosától kérne véleményt a felajánlott cseréről. A recepten szereplő gyógyszerhez a betegek 23 százaléka ragaszkodik.

Az orvos szava „szent”(?)

A megkérdezett – receptköteles gyógyszert egyébként folyamatosan alkalmazó – krónikus betegek háromnegyede saját bevallása szerint mindig úgy alkalmazza a felírt szereket, ahogyan azt orvosa előírta. 23 százalékuk van, hogy az előírt dózist módosítja, míg két százalékuk egyáltalán nem tartja be az orvos utasításait. Legkevésbé az idősebb (60 fölötti) betegek szoktak a terápiától eltérni, míg az orvosi tanácsot leggyakrabban megszegőknek a 40–49 év közöttiek számítanak.

A terápián módosító betegek 56 százaléka jellemzően csökkenti az előírt napi dózist, míg 41 százalékuk saját aktuális állapotától függően növeli vagy épp csökkenti azt. A napi adag módosításának legfőbb oka, hogy a beteg jobban érzi magát (35%), de sokan vannak, akik egyszerűen „csak” a folyamatos gyógyszerszedést ellenzik (17%), míg mások „gazdaságossági” szempontok miatt változtatnak az adagon (16%), mondván, hogy a gyógyszer így tovább tart – és kevesebbet kell fizetni érte. A dózismódosító betegek 63 százaléka egyáltalán nem egyeztet orvosával a változtatásról.

A válaszadók 33 százalékával ritkán, 3 százalékukkal pedig gyakran fordult elő, hogy a folyamatos alkalmazásra rendelt vényköteles szert elhagyták, és erről orvosukkal sem egyeztettek. Az életkor emelkedésével jelentősen nő azok aránya, akik mindig betartják a terápiát: az 50 évesnél idősebbek 70 százaléka mindig az előírások szerint szedi gyógyszereit.

A kutatásról

A Szinapszis Kft. rendszeresen végez piackutatásokat a felnőtt magyar lakosság körében különböző egészséggel kapcsolatos témákban. A 2010 tavaszán végzett felmérés módszertana online, önkitöltős kérdőíves kutatás volt a WEBBeteg.hu betegportál regisztrált felhasználói körében. A kérdőívet összesen 574, receptköteles készítményt folyamatosan alkalmazó, krónikus beteg töltötte ki. A kutatás nem reprezentatív, ugyanakkor a minta mérete kellően nagy ahhoz, hogy az eredmények megfelelően értékelhetők legyenek.

Így látják a gyógyszerészek

Szerencsére a Diabetesnek egyre több és több patika a „barátja”, hiszen egyre több gyógyszerész rendeli meg diabéteszes vásárlóinak újságunkat. Így nem okozott gondot, hogy a fenti felmérést „ellenőrizzük” – most nem a betegek, hanem a gyógyszerészek szemszögéből.

Nos, megállapíthatjuk, hogy a Szinapszis Kft. jó munkát végzett.

A zirci Szent Hubertus patika gyógyszerésze, Kis Gyöngyi szerint is sokan válogatnak a felírt gyógyszerek között. Krónikus betegeknél gyakori ez, de egy-egy alkalmi betegség esetén is előfordul, hogy mondjuk az antibiotikumot nem kéri a beteg. A válogatás fő szempontja elsősorban a termék ára.

A zirci betegek – ahogy az ország szinte valamennyi gyógyszertárában – kapnak tanácsot a gyógyszerészektől, Kis Gyöngyi úgy tapasztalja, a vásárlók több mint fele elfogadja javaslatukat. Miért ne fogadnák el, hiszen a gyógyszerész azonos hatóanyagú, ám olcsóbb szert ajánl.

A Tapolcán működő Centrum patika vezetője, Weigl Zita ellenben úgy látja, vásárlóik nagy része ragaszkodik az orvos által felírt szerekhez. A patikus javaslatát nem fogadják el, ám saját maguk bizony válogatnak a betegek. Például a diabéteszre felírt gyógyszerek közül egész egyszerűen kiválasztják, melyiket veszik meg, szedik be. Gyakori a kombinált gyógyszeres kezelés 2-es típusú diabétesz esetén, ám hiába írja fel az orvos a több szert, a beteg marad a megszokott réginél. Úgy magyarázza: így állt be a cukrom, nem változtatok. Aztán ha elindul felfelé a cukorszint, mégis kiváltja az újakat is. Itt egyébként ellenőrizni is tudják vércukrukat a betegek, mert a Centrum gyógyszertárban ingyenes vércukor-, vérnyomás-, koleszterinszint-mérés várja őket. Ellenben akciókat nem szerveznek. Miért? Nekem nagyon tetszett Weigl Zita magyarázata: a beteg azt a szert vegye meg, amelyre szüksége van, ne azt, ami adott pillanatban olcsóbb. (Hipermarketek polcai közt sétálva is jó lenne, ha eszünkbe jutna ez a bölcs gondolat!) És el ne felejtsem, sokféle újság, kiadvány között válogathatnak a tapolcai Centrum patikába betérők, s természetesen köztük évek óta megtalálhatják a Diabetest is.

Újságokkal a zirci Szent Hubertus gyógyszertárban is várják a betérőket. Kiss Gyöngyi kihangsúlyozta, lapunkat a bakonyi városban sokan keresik, szeretik. Náluk gyakoriak az akciók – a Gyöngypatikák hálózatához tartoznak –, viszont itt mérni csak a vérnyomást lehet, illetve a közelmúltban légzéstesztet lehetett végeztetni.

Saját bőrünkön

Megtudtuk a betegek véleményét, megismertük a gyógyszerészekét – marad a leghitelesebb, a harmadik: saját tapasztalatunk. Nos, én úgy látom, kevés olyan segítőkész szakma van, mint a patikusoké. Én bizony – bár van orvos ismerősöm bőven – első körben szívesebben konzultálok „gyógyszerészemmel”. Igaz, több is van belőlük, s nem szimpátia, hanem földrajzi távolság alapján válogatok közülük – épp merre járok.

Az egyik veszprémi gyógyszertárba azért térek be szívesen, mert itt a legnagyobb a választék a városban. Azt szokták mondani, és tanúsíthatom, igaz: ha valami itt nincs, nem is érdemes keresni.

A másik „öreg” gyógyszertárat hangulatos berendezése és hatalmas szakmai tudással rendelkező gyógyszerészei miatt szeretem. A harmadik azért van versenyben, mert legközelebb esik lakásunkhoz. Illetve van egy negyedik is. Ők azt találták ki, ha valami akkor, amikor én keresem, nincs, egy napon belül elhozzák a lakásomra.

De a patikusok segítőkészsége mind a négyben közös. Hasonló az a szándék is, hogy kedveskedjenek nekünk, vásárlóknak. Egy évvel ezelőtt szintén írtunk a gyógyszertárakról, akkor megfogalmazták: az egyre növekvő létszámú gyógyszertári hálózat túlkínálata kényszeríti őket e kedveskedésre. Most kormányzati szinten megállították a patikaalapítási lendületet, de én hiszem, hogy a kedvesség, a törődés, a mindent a betegekért érzülete változatlanul megmarad. Nem szeretnék csalódni „gyógyszerészeimben”!

H.V.

Megjelent a diabetes2010/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!