Feltöltés dátuma: 2011.11.24.

Gyermekekkel Szépalmán

A győri Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület elkötelezett szervező munkájának köszönhetően 25 családnak nyílt lehetősége arra, hogy májusban részt vegyen az 1–8 éves, 1-es típusú cukorbeteg gyermekek és szüleik részére szervezett edukációs hétvégén.

Illusztráció

A rendezvény nem előzmények nélküli, hiszen a győri egyesület a saját, Győr-Moson-Sopron megyében élő, gondozottai részére már 15 éve rendszeresen szervez ilyen találkozókat. A rendezvények sikerét látva az egyesület és a győri gondozó munkatársai a szakma és a szponzorok támogatását megszerezve országos találkozó szervezését tűzték ki célul, amelyre első ízben 2007-ben Döbröntén, majd 2009-ben és az idei évben a Zirc melletti Szépalmán került sor.

Biztos vagyok benne, hogy minden érintett szülő egyetért velem abban, milyen sokat jelent a szakma méltán elismert képviselőivel és a sorstársakkal való találkozás. A szervezők pontosan felismerték ennek a jelentőségét, és olyan programot állítottak össze, amely Magyarország egyik legszebb fekvésű szállodájában a színvonalas szakmai előadások mellett lehetőséget adott az oldott, kötetlen beszélgetésekre, a mindennapokban felmerülő problémák felvetésére és annak megoldására.

Ez utóbbi elsősorban azoknak a neves szakembereknek köszönhető, akik szabadidejükben, az elhivatottság és a segíteni akarás szándékával vettek részt a rendezvényen. Külön köszönet illeti ezért a diabetológia szaktekintélyeinek számító prof. dr. Soltész Gyulát, a Pécsi Gyermekgyógyászati Klinika professzorát, dr. Békefi Dezsőt, a tatabányai Szent Borbála Kórház Gyermekegészségügyi Egységének nyugalmazott osztályvezető főorvosát, dr. Blatniczky Lászlót, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai osztályvezető főorvosát és nem utolsósorban a rendezvény „házigazdáját”, dr. Niederland Tamást, a Nyugat-magyarországi Gyermek Inzulinpumpa Centrum vezető főorvosát.

Az edukációs hétvége során a szülők előadásokat hallgathattak az inzulinkezelésről, információkat kaptak a mesterséges hasnyálmirigy és a béta-sejtátültetés kérdéseiről, s pszichológus szemszögéből is megismerkedhettek a diabétesz mint krónikus betegség során felmerülő problémákkal.

Illusztráció

Nagyon sikeresnek és hasznosnak bizonyultak az interaktív csoportos foglalkozások a győri gondozó munkatársai, Barkó Pálné, Juhászné Tuifel Andrea és Tóthné Sebestyén Tímea szervezésében.

A rendezvény sikere azonban kétségtelenül azon múlt, hogyan érzik magukat a gyerekek ezekben a napokban, hiszen itt is, mint ahogyan a mindennapokban, ők voltak a főszereplők. A saját kisfiamat és a többi gyermeket látva bátran elmondhatom, hogy a gyerekek önfeledt, élményekkel teli hétvégét kaptak, köszönhetően elsősorban a győri Lurkó Alapítvány önkénteseinek, akik kézműves játszóházzal, sportos foglalkozásokkal készültek, és az előadások alatt sok-sok szeretettel és odafigyeléssel játszottak és foglalkoztak a kicsikkel.

A találkozóra az ország szinte minden pontjáról érkeztek résztvevők, köztük nagy számban voltak azok a családok, ahol alig néhány hónapja jelentkezett a betegség. Számukra és a tapasztaltabbak számára is sokat jelentett, hogy a feltett kérdésekre választ kaphattak, kétségeiket, gondolataikat, érzéseiket olyanokkal oszthatták meg, akik megértik és átérzik azt, amit valamennyi hasonló helyzetben lévő gyermek és család átél a mindennapokban.

A naprakész tudással bíró, elhivatott és segítő szándékkal a családok mellett álló, a diabéteszgondozásban részt vevő szakembereket látva pedig minden szülő biztos lehet abban, hogy gyermeke jó kezekben van.

Köszönet mindenkinek, akinek része volt abban, hogy ez a rendezvény megvalósulhasson.

Dr. Juhász Eszter egy cukorbeteg kisfiú hálás édesanyja

Megjelent a diabetes2010/4. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!