Szerző: Kincses János Feltöltés dátuma: 2011.11.24.

Felmérés 2-es típusú cukorbetegek körében

Országszerte mintegy 2500 fős minta alapján készült a kutatás 2-es típusú cukorbetegek körében.

Együtt erősebbek vagyunk 2010–2013 • Páciensoktatási program felnőtt cukorbetegeknek

A kutatásba bekerült cukorbetegek háromnegyedénél 45 éves kor után diagnosztizálták a kórt, és mindössze 35 százalékuknál került sor a diagnózisra célzott szűrés eredményeként. A betegek harmada csak a panaszok után, illetve már rosszulléteket követően került kivizsgálásra.

A betegek 90 százaléka elégedett a jelenleg kapott kezeléssel. A megkérdezettek fele háromhavonta jut el diabetológiai szakrendelésre, viszont több mint egynegyedük még sosem járt a szakorvosnál. A válaszadók 23 százaléka inzulin-, 14 százaléka vegyes (gyógyszer és inzulin), míg 63 százaléka gyógyszeres kezelést kap; mindeközben csupán 40 százalékuk figyeli tudatosan étrendjét.

A kezelés során a leggyakrabban említett probléma a diéta betartása, ezt indokolták időbeosztásbeli problémákkal (munkahely) és anyagi nehézségekkel (drága diabetikus termékek).

A vércukorszint mérését a megkérdezettek kétharmada saját kezűleg végzi, otthoni készüléke segítségével; közel felüknél (47,6 százalék) negyedévente végeznek HbA1c-vizsgálatot, míg csupán 5 százalék azoknak az aránya, akiknél még sosem mérték ezt az értéket.

A válaszadók egyharmada élt már át hipoglikémiás rohamot. Az ilyen rohamot átélők csupán harmada kapott részletes és hatékony felvilágosítást a hipoglikémiáról, illetve a teendőkről – míg egyharmaduk tudatában sem volt a fennálló veszélynek.

Az információk terjesztésében – a kérdőív kitöltői között – kiemelt szerepe van a betegszervezeteknek. Bár a válaszadók 2/3-a tájékozottnak tartja magát, a megkérdezettek egyötöde nincs tisztában a betegség következményeivel. (A legismertebb szövődmény a látásromlás, illetve az egyéb szembetegségek.)

A betegek bizakodók: mindössze 10 százalékuk jelölte meg életét kifejezetten nehéznek, míg a megkérdezettek majdnem fele bizakodó, betegségét az egészséges élettel összevetni tudó volt.

Kincses János a MACOSZ elnöke

Megjelent a diabetes2010/4. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!