Szerző: Dr. Hermányi Zsolt Feltöltés dátuma: 2011.11.24.

A „hullámvasutazás” már kivédhető

A modern inzulinok lehetővé teszik, hogy ne az inzulinhoz igazítsuk az életet, hanem az inzulinadást igazítsuk az élethez. Alkalmazásukkal kivédhető a vércukorszint ingadozása és a testsúly is jobban kontrollálható.

Illusztráció

A hagyományos humán rövid hatású inzulinok 4–8 órás hatástartamúak, és hatásmaximumuk nehezebben társítható a főétkezésekhez. Ennek megfelelően csak fix időpontban adagolhatók, mert az egymást követően adagolt inzulinok hatása összecsúszhat és a kórosan alacsony vércukorértékek (hipoglikémia) kockázata megnő. Az ingadozások miatt a betegek gyakran számolnak be arról, hogy vércukorértékeik hullámvasút-szerűen változnak. A közepes hatástartalmú (NPH) humán inzulinok dózisfüggően 8–16 (max. 24) órás hatástartalmúak, hatásuk csúccsal rendelkezik. Ezeket az inzulinokat nem az étkezéshez alkalmazzák.

Ezzel szemben a modern ultragyors hatású inzulinok 3-4 óra hatástartamúak és a hatásmaximumot fél órán belül elérik. Ezért nincs fix adagolási időpont, és az inzulinbeadást követően azonnal étkezhet a beteg. Nincs átfedés az egymás után alkalmazott dózisok között, így elhagyhatók a kisétkezések. Az ultragyors hatású inzulin alkalmazása esetén a beteg tovább aludhat pihenőnapjain, egyszerre többet étkezhet kivárás nélkül, kevesebb étkezés esetén csökkentheti inzulinjának dózisát és a kisétkezéseket kihagyhatja. Mindezek hatására a testsúly gyarapodása lelassul vagy csökken.

A modern hosszú hatású inzulin hatástartama 24 óra, így napi egyszeri adagolással az alapanyagcsere inzulinigénye kielégíthető. A 24 órás egyenletes hatás következtében a hipoglikémia veszélye minimalizálható a hagyományos inzulinhoz képest, továbbá pl. a hajnali jelenség (a vércukor hajnalban történő spontán emelkedése) is jobban kivédhető a kiszámítható hatás miatt.

Mit jelent ez a cukorbetegeknek?

1-es típusú cukorbetegek számára az inzulin pótlása a bőr alá adott injekciókkal elengedhetetlen. 2-es típusú cukorbetegek esetében a minél korábban bevezetett inzulinkezelés alapvető a saját inzulintermelő sejtek megmentése érdekében.

A modern inzulinokkal mérsékelhető a vércukorértékek jelentős ingadozása úgy, hogy a hagyományos humán inzulinokhoz képest a kórosan alacsony vércukorértékek száma jelentősen csökken, az inzulinbeadási időpontok az életvitelhez jobban igazíthatók, a kisétkezések kihagyhatók, a kezelés mellékhatásaként fellépő testsúlyemelkedés minimalizálható.

A modern hosszú hatású inzulinok választása esetén napi egy szúrás elegendő a 24 órás egyenletes hatásnak köszönhetően. Emellett csökken a kórosan alacsony vércukorértékek száma, kedvező irányba változik a testsúly, főleg a jelentősen túlsúlyosak esetében.

Modern inzulinra váltva csökken a jelentős vércukorszint-ingadozás, nincs szükség a főétkezések időponti megkötésére, illetve a kisétkezésekre.

szerzo

Dr. Hermányi Zsolt

Belgyógyász, endokrinológus, diabetológus, a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház tudományos igazgatója, az endokrin járóbeteg ambulancia vezetője. A Magyar Belgyógyász Társaság, a Magyar Diabetes Társaság, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság és külföldi szakmai társaságok tagja. 2012 óta több klinikai vizsgálat vezetője.

Megjelent a diabetes2010/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!