Feltöltés dátuma: 2011.11.23.

Joslin-díjazottak

Joslin-emlékérmes hőseink – Szilágyi Ákosné Ági

Ez év áprilisában Tihanyban, a Magyar Diabetes Társaság jubileumi kongresszusát megelőző napon, a Civil Fórumon az Alapítvány a Cukorbetegekért kuratóriumi elnöke és a Diabetes főszerkesztője újabb 10 cukorbetegnek nyújtotta át a Joslin Diabetes Centrum elismerő okleveleit.

Illusztráció

A kedves mosolyú Szilágyi Ákosné Ági a 2009-es győri cukorbeteg-találkozó egyik szervezője. 52 éve diabéteszes, 11 évesen, egy lázas betegséget követően állapították meg a bajt. Szomorú emlékei vannak gyermekkorából, soha nem táborozhatott, még egynapos kirándulásra sem engedték el soha. Az iskolában ő volt egyedül cukorbeteg, kilógott a sorból.

Ma is változékony a cukorszintje, hol magas, hol alacsony. Pedig mióta van vércukormérő készüléke, minden sokkal könnyebb. Mikor csak sejteni lehetett, mikor milyen a vércukor, sokkal nehezebb volt. Ági szorongó, drukkos embernek tartja magát, talán épp ezért ilyen ingatag a cukra. Nyugodt munkahelye volt pedig, könyvtárosként dolgozott évtizedekig. Családjában is szeretet, figyelem veszi körül. Férje sokat segít, már felnőtt fia – természetesen – imádja édesanyját.

Barátnőmmel üldögéltünk, trécseltünk otthon – meséli Ági. A fiam hívott telefonon, beszélgettünk, egyszer csak a szavamba vág:

– Anya, egyél gyorsan valamit, mert hipózol.

– Dehogy hipózom, mit nem mondasz!

– De, csak egyél, kérlek, valamit!

Megmértem a cukrom, neki volt igaza. Telefonon keresztül meghallotta a hangomon…

Nem hiszem, hogy kell ennél szebb bizonyítéka a szeretetnek, az egymásra figyelésnek.

Megjelent a diabetes2010/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!