Szerző: Dr. Baranyi Éva Feltöltés dátuma: 2011.11.22.

Diabetológiai szakellátóhelyek hazánkban

A diabetológia cukorbetegséggel foglalkozó, számos orvosi és egészségügyi szakmát érintő, összetett tudományterület. A diabétesz eredményes kutatásához, kórismézéséhez és leginkább gyógykezeléséhez a különböző szakterületeken működő orvosok és egészségügyi dolgozók szoros együttműködése szükséges.

A diabéteszes embernek ugyanis akár az egészségesekéhez hasonló, akár azokétól eltérő, a cukorbetegséggel kapcsolatos egészségügyi problémái vannak, ezek ellátása során speciális szempontokat kell figyelembe venni. E speciális szempontok közé tartozik például a cukorbetegeket érintő kóros állapotok korszerű diagnosztikája és kezelése, valamint – a beteggel szoros együttműködésben – a közel normális anyagcsere-állapot folyamatos megvalósítása. Az egészségesekéhez hasonló anyagcserehelyzet fenntartása ugyanis – a cukorbetegeket érintő élettani (serdülőkor, terhesség) vagy kóros (gyulladás, érbetegség) állapotokban – a megfelelő ellátás alapfeltétele. A cukorbetegek ellátása azonban csak akkor lehet megfelelő és eredményes, ha az e munkában részt vevő szakterületek képviselői a diabetológia elméleti és klinikai vonatkozásait illetően kellő szakértelemmel, jártassággal rendelkeznek és munkájuk végzéséhez a megfelelő tárgyi feltételek is adottak.

Hol található a lakóhelyemhez legközelebb Diabetológiai Szakellátóhely?

A szakellátóhelyek számának és személyzetének növekedése egyre nehezebbé, hovatovább lehetetlenné tette az adatgyűjtés és nyilvántartás hagyományos módszerét, ezért a Társaság 2004-ben úgy határozott, áttér a naprakész elektronikus adatszolgáltatásra, illetve nyilvántartásra. Jelenleg közel 200 akkreditált, illetve ideiglenesen akkreditált szakellátóhely szerepel a nyilvántartásban, több mint 1400 munkatárssal.

2010. ősztől – újabb fejlesztések eredményeként – a szakma bővülő igényeinek megfelelve, a szakellátóhelyek specializációi is akkreditációra és online nyilvántartásra kerülnek. Így az érdeklődők azt is megtudhatják, hogy az adott szakellátóhely felkészült-e például terhes nők vagy inzulinpumpás cukorbetegek fogadására és speciális ellátására. A Magyar Diabetes Társaság honlapján térképes kereső segítségével bárki könnyen megtalálhatja a lakóhelyéhez legközelebb eső, akkreditált diabetológiai szakellátóhelyet.

Kérjük, mielőtt a szakellátóhelyhez fordulna, feltétlenül keresse fel családorvosát, és kérje tanácsát, segítségét!

Ezúton is felhívjuk a figyelmét, hogy a szakellátóhelyeken – a magánrendeléseket kivéve – ellátást kizárólag a családorvostól kapott hivatalos beutalóval rendelkező betegek kaphatnak!

Az utóbbi évtizedekben a specializálódás erősödésével mind az ellátást végzők, mind a páciensek részéről egyre erőteljesebbé vált az igény, hogy a cukorbetegek ellátása egyes nehezebben megoldható problémák esetén (intenzív inzulinkezelés, előrehaladott szövődmények), vagy bizonyos állapotokban (gyermeket tervező vagy terhes nők, illetve cukorbeteg gyermekek gondozása) erre speciálisan felkészült diabetológiai szakellátóhelyeken történjen. Ezt az igényt figyelembe véve a Magyar Diabetes Társaság a ’80-as évek második felében kidolgozta a diabetológiai szakellátóhelyek működésének hazai feltételrendszerét, illetőleg – a területi referens kollégák segítségével – a megfelelő személyi és tárgyi feltételekkel rendelkező szakellátóhelyeket folyamatosan akkreditálja, nyilvántartja és munkájukat koordinálja. Valamennyi hazai szakellátóhelyen diabetológiai munkacsoportok dolgoznak. E munkacsoportok munkájában – a betegekkel és háziorvosaikkal szoros együttműködésben – mindenhol részt vesznek az „MDT Diabetológus Orvosa” minősítéssel rendelkező orvosok, valamint diabetológiai szakápolók és dietetikusok is, hogy közösen érjék el a kitűzött célt: a diabéteszes emberek – gyermekek és felnőttek – lehető legjobb egészségi állapotának biztosítását.

További hasznos információk a Magyar Diabetes Társaság honlapján

  • Átfogó tájékoztató anyag a cukorbetegségről, annak szövődményeiről, multimédiás előadással és interaktív kockázatfelmérő teszttel, kalkulátorokkal.
  • Életmódi tanácsok, receptek, friss hírek és mozgalmakkal kapcsolatos információk.
  • Diabétesz Világnapi információk, rendezvénynaptár és a nemzetközi kampány letölthető tartalmai helyi események szervezéséhez magyar nyelven.
  • Az ország számos pontján működő diabétesz betegszervezetek listája helyi hírekkel, rendezvényinformációkkal és beszámolókkal.

Dr. Baranyi Éva

Megjelent a diabetes2010/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!