Szerző: Dr. Bakó Barnabás Feltöltés dátuma: 2011.11.22.

Új lehetőség a 2-es típusú diabétesz kezelésében

Gliptinek

Napjainkban a 2-es típusú diabétesz járványszerű terjedését tapasztalhatjuk, a fejlett országokban csaknem minden 10. ember cukorbeteg. Hazánkban egy 2005–2006-ban végzett szűrővizsgálat szerint a cukorbetegség 8,65 százalékos előfordulást mutatott a felnőtt lakosság körében. E népbetegség kialakulása elsősorban életmódunkban keresendő.

Illusztráció

Egyre kevesebbet mozgunk, gépjárművek, liftek, mozgólépcsők teszik kényelmesebbé életünket, egyre több időt töltünk a TV és a számítógép előtt. Életmódunk másik kedvezőtlen megváltozása a táplálkozás: a rostszegény, kalóriadús, konyhatechnikailag magasan feldolgozott élelmiszerek váltak uralkodóvá. A mozgásszegény életmód és az energiadús táplálkozás elhízáshoz vezet. A hasüregben felszaporodó zsírszövet az inzulinhatás csökkenését okozza. A szervezet fokozott inzulintermeléssel próbál úrrá lenni az így kialakult helyzeten, ami hosszabb-rövidebb ideig sikerül is. A túlterhelés alatt álló inzulintermelő sejtek (béta-sejtek) fokozatos pusztulása már a cukorbetegség felismerése előtt évekkel elkezdődik (a cukorbetegség felismerésekor már csak béta-sejtjeink fele van jelen). A béta-sejtek kimerülése idővel tényleges inzulinhiányt okoz. Ha elfogadjuk, hogy ez a betegség a helytelen életmódunkból fakad, akkor a kezelést az egészséges életmód helyreállításával kell kezdeni. Törekedni kell arra, hogy minden beteg fokozza a fizikai aktivitását, illetve tartsa be az egészséges táplálkozás alapelveit. Az életmódváltás mellett fontos szerep jut a gyógyszereknek. Mértékadó szakmai ajánlások szerint a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisának felállítása után metforminkezelés indítandó (az említett hatóanyaggal számos gyógyszergyár forgalmaz gyógyszert). A metformin fő hatása a máj szőlőcukor-leadásának gátlása. Ha az életmódváltás és a metforminkezelés nem hoz kielégítő eredményt, akkor kombinált kezelésre van szükség. Kiegészítő gyógyszerként leggyakrabban alkalmazott készítmények a szulfanilureák, melyek a béta-sejtek inzulintermelését stimulálják. A vércukor egy ideig hatékonyan csökken, de az inzulintermelő sejtek pusztulása felgyorsul, ami előrehozza az inzulinkezelés bevezetésének szükségességét. Az utóbbi időben a gyógyszeripari kutatások új irányát lehet megfigyelni, az érdeklődés a béta-sejtek pusztulását fékező gyógyszerek kifejlesztése felé fordult. Egy olyan új gyógyszercsoport jelent meg a terápiás lehetőségek között, melyek bizonyos bélhormonok (összefoglaló nevük: inkretinek) hatását képesek utánozni vagy erősíteni. Az inkretinek élettani körülmények között szénhidrátfogyasztás hatására a vékonybélből szabadulnak fel, a hasnyálmirigy inzulintermelését fokozzák, ugyanakkor az inzulin ellenlábas hormonjának, a glukagonnak a termelését gátolják. E készítmények hosszú távú hatásai is figyelemre méltók: a béta-sejtek pusztulását képesek lassítani, sőt azok újdonképződését serkenteni. Az említett bélhormonok hatását erősítő gyógyszerek (gliptinek) már hazánkban is elérhetők. Több készítmény is kapható vildagliptin és sitagliptin hatóanyaggal. Szervezetünkben az inkretinek néhány perc alatt lebomlanak. Ezek az új gyógyszerek az említett bélhormonok lebontását gátolják, ezáltal élettani hatásukat erősítik.

Miért előnyös ezeknek a készítményeknek a használata?

  • Inzulintermelést fokozó hatásuk csak akkor érvényesül, ha a vércukorszint emelkedett, így alkalmazásuk során nem kell kóros vércukorcsökkenésre (hipoglikémiára) számítani.
  • Gátolják a béta-sejtek pusztulását, hosszú távon megőrizve azok inzulintermelő képességét. Ezzel kitolható az inzulinkezelés bevezetése.
  • Nem okoznak testsúlynövekedést.
  • Biztonságosak, számottevő mellékhatásuk nincs.

A gliptineket Magyarországon csak kettős kombinációjú kezelés részekét lehet alkalmazni (metforminnal vagy szulfanilureával lehet kombinálni). A kezelést nagyon leegyszerűsítik azok a gyógyszerek, amelyek két hatóanyagot (metformin+gliptin) tartalmaznak egy tablettában. A gliptineket diabetológus szakorvos javaslatára a beteg háziorvosa 70%-os OEP-támogatással rendelheti egy éven át.

Kiknek ajánlható a gliptinterápia? Azoknak a 2-es típusú cukorbetegeknek, akiknek diéta és egyféle tablettás készítmény ellenére HbA1c-értékük 7% feletti. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a béta-sejtek működését megóvó gyógyszerek hatását a 2-es típusú diabétesz korai szakaszában tudjuk igazán kiaknázni, ezzel nyílik lehetőség a cukorbetegség súlyosbodásának fékezésére. Ha a vércukorcsökkentő tablettákból két vagy három együttes alkalmazása sem hatékony, akkor az újonnan kifejlesztett gyógyszerektől sem várhatunk eredményt, ilyenkor inzulinkezelés indítása a helyes lépés.

szerzo

Dr. Bakó Barnabás

1986-ban végzett a Debreceni Egyetem Általános Orvosi Karán summa cum laude eredménnyel. Az egyetemi évek után a B.-A.-Z. Megyei Kórház II. Belgyógyászatán kezdett el dolgozni, munkahelye azóta sem változott. 1991-ben belgyógyászatból, 1994-ben endokrinológiából tett szakvizsgát. 1998-ban szerezte meg a Magyar Diabetes Társaság diabetológus orvosa minősítést.

Megjelent a diabetes2009/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!