Feltöltés dátuma: 2011.11.10.

Nehéz napok cukorbetegen

Az influenzaszerű vírusfertőzések, a gyomorrontás és a húgyúti fertőzések gyakori megbetegedések. Általában könnyen felgyógyul belőlük az ember, azonban a cukorbetegeknek ilyenkor fokozottan kell figyelniük az adott betegségen kívül vércukorszintjükre is.

Bármilyen heveny betegség esetén a szervezetben, a védekezési reakció részeként, a stressz-hormonok termelődése fokozódik, ami a májban emelkedett cukorfelszabaduláshoz, a szövetekben pedig csökkent inzulinhatáshoz vezet. Ezek az okok vezetnek arra, hogy ilyenkor az inzulinnal kezelt betegeknek több inzulinra lehet szüksége.

Ezen betegségek esetén minden ember fáradt, gyenge, a legtöbbször elmegy az étvágya. Azt várhatnánk, ha a beteg kevesebbet eszik, akkor a vércukorértékei lecsökkennek. Ennek ellenére a mért értékek általában magasabbak, sokszor jóval meghaladhatják a normális felső határt.

E gyakori betegségek rendszerint nem okoznak nagyobb problémát, mind a betegség, mind a diabétesz az esetek többségében jól kezelhető otthon, megfelelő orvosi ellenőrzés mellett.

Néhány jó tanács

A diabéteszes, ha heveny betegség alakul ki nála, akár 1-es, akár 2-es típusú, forduljon szakemberhez! Az orvos a panaszok, tünetek és az esetelegesen elvégzett vérvétel eredményei alapján a leghatékonyabb gyógyszert, gyógymódot tudja ajánlani, és hasznos tanácsokkal fogja ellátni.

Az inzulinnal kezelteknek diabetológussal vagy diabétesz szakápolóval érdemes felvenni a kapcsolatot, mivel a diabétesz kezelését valószínűleg módosítani szükséges pár napig. A legtöbb embernek emelni kell a gyógyszer-, illetve az inzulin adagját, emellett gyakrabban kell mérni a vércukorszintet. Ajánlatos a vércukorértékeket profilszerűen, folyamatosan követni. Ezzel a módszerrel elkerülhető a komolyabb vércukor-emelkedés.

Sok folyadékot kell fogyasztani, és meg kell próbálni gyomrot kímélő szénhidráttartalmú ételeket enni (pl. száraz kekszek, pirítós, főtt rizs)! Ha nincs étvágya a betegnek, az ételek ideiglenesen italokkal helyettesíthetők. Ezek az italok csak 15 mmol/l vércukorszint alatt tartalmazhatnak cukrot.

Fontos a nagyon sok pihenés, az átmeneti ágynyugalom. Amikor csak lehetséges, legyen valaki a közelben, aki bármilyen felmerülő probléma esetén támogatást nyújthat, vagy külső segítséget kérhet.

Inzulinadag módosítása

Ha egy 1-es típusú cukorbeteg vércukorszintje tartósan 15 mmol/l érték felett marad, akkor mindenképpen érdemes megmérni a ketontestek szintjét a vizeletben. Ez a patikában receptre kapható tesztcsíkokkal lehetséges. Ha a vizeletben közepes vagy nagy mennyiségű ketontest mutatható ki, akkor fennáll a diabéteszes ketoacidosis kialakulásának veszélye. Ebben az esetben gyakran kórházi kezelés szükséges. (A ketontestek a zsír lebomlási termékei. Normálisan is keletkeznek kis mértékben a szervezetben, ezt a máj felveszi és a vizeletben nem ürül. Inzulinhiány esetén, amikor a sejtek nem jutnak cukorhoz, a szövetek a szénhidrátok helyett a zsírt bontják, hogy energiához jussanak. Az ilyenkor nagy mennyiségben felszaporodó bomlástermékeket a szervezet nem tudja feldolgozni. Ezek egyrészt a vizelettel ürülnek, másrészt jelentősen növelik a vér savtartalmát. A szervezet elsavanyodása súlyosan veszélyezteti a beteget, ami akár kómához is vezethet. – a fordító)

Ahhoz, hogy a vércukorszint normális maradjon, a mért vércukorértékektől függően meg kell emelni a beadott inzulin mennyiségét. Néha korrekcióként étkezéstől függetlenül soron kívüli gyors hatású inzulin adása válhat szükségessé. Nem szabad elfelejteni a gyakori mérések fontosságát!

Heveny betegségek alatt általában 5–20 százalékkal több inzulin adására van szükség átmenetileg, mint ami mellett előzőleg a beteg egyensúlyban volt. Néhány nap után a betegség javulásával, folyamatos vércukor ellenőrzés mellett, fokozatosan csökkenthető az inzulinmennyiség, majd a teljes gyógyuláskor visszaállíthatók a korábbi inzulinadagok és folytatható a betegség előtti megszokott életvitel!

2-es típusú cukorbetegek esetén is mind a tabletták, mind az inzulin adagjának növelése válhat szükségessé. A gyógyszeradagokon azonban csak orvosa utasítására változtasson!

Hasmenéskor

Sokkal ritkább az, amikor hirtelen jelentkező hasmenés, hányás kapcsán a vércukorszint csökken. Ilyenkor természetesen a gyógyszerek dózisának csökkentése szükséges. A dózismódosításhoz ebben az esetben is fontos a gyakori vércukormérés.

Néhány gyógyszer, mint például az erős gyulladásgátló hatású szintetikus mellékvesekéreg-hormon származékok (szteroidok), mellékhatása a vércukor-emelkedés. Ezek szedése esetén az inzulin dózisának emelésére van szükség.

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a hányás nem szűnik meg rövid időn belül, és a beteg már folyadékot sem tud fogyasztani, valamint ha a beteg állapota romlik, zavartság, aluszékonyság lép fel. Ezek akár az életet veszélyeztető állapot, a ketoacidózis bevezető tünetei is lehetnek.

Miután meggyógyult, akkor is figyeljen magára és a vércukorszintjére, hiszen a stabil és jól beállított cukorbeteg egyrészt ritkábban betegszik meg, másrészt pedig az egyszerűbb betegségekkel sokkal könnyebben megbirkózik!

Forrás: DiabetesVoice, 2008. június

fordította: Martos Tímea


Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!