Szerző: Dr. Varga István Feltöltés dátuma: 2011.11.03.

Nem csak cukorbetegeknek…

Egy háziorvos üzenetei

A cukorbetegség sikeres kezelésének záloga az adott beteg kezében van

A cukorbetegséget régen mézízű, túláradó vizeletürítésnek gondolták. Ma már tudjuk, hogy ez sokrétű betegség, a szervezet valamennyi szervrendszerét, szövetét, sejtjét károsító ártalom, amely az idő előrehaladtával súlyosbodik. Az orvostudomány mai állása szerint nem gyógyítható.

Ezen tények ismeretében illúzió vagy valóság arról beszélni, hogy cukorbetegen egészségesebben élhetünk, mint azok, akik nem cukorbetegek? A válasz egyértelmű: a fenti cél elérhető, de csak akkor, ha a cukorbetegek köré felkészült szakemberekből álló csoportot tudunk szervezni, és el tudjuk érni, hogy ennek a csoportnak a beteg is aktív részese legyen. Az Önök folyamatos együttműködése nélkül minden próbálkozás kudarcra van ítélve.

Tulajdonképpen kérés…

Otthon, egy kényelmes fotelben ülve gondoljanak azokra, akiket a legjobban szeretnek, akik a legfontosabbak az Önök számára. Gondoljanak szüleikre, testvéreikre, gyermekeikre, és velük kapcsolatban tegyék fel magukban az alábbi kérdéseket:

Cukorbetegségük sikeres kezeléséhez 4 dologra biztosan szükségük van

A tulajdonukban kell hogy legyen egy vércukorszintmérő készülék, tesztcsíkokkal együtt!

Kérem, hogy vásároljanak vérnyomásmérőt akkor is, ha nem szenvednek magas vérnyomásban!

Szerezzenek be egy fürdőszobai mérleget és egy – szabás-varrásnál használatos – centimétert!

A fenti eszközöket tanulják meg használni! A háziorvosuk mellett dolgozó asszisztensnők szívesen segítenek. A rendszeresen elvégzett vércukor-, vérnyomás-, testsúly- és haskörfogatmérések eredményét minden esetben írásban rögzítsék! Tudják, a szó elszáll… A mérési eredményeket meg kell beszélni valakivel. Erre a konzultációra legalkalmasabb a háziorvos. Ne feledjék, egy tünetszegény betegséget, egy „néma gyilkost" kell leküzdeniük!

A cukorbetegnek tudnia kell, hogy betegsége rendben van-e!

Erre valók az úgynevezett célértékek, ezeket kell elérni, és ha sikerült, nyugodtan hátradőlhetnek. Kérem, tanulják meg az alábbi célértékeket:

A fenti célértékek ismerete lehetővé teszi, hogy erőfeszítéseket tegyünk elérésükre. A diéta és a gyógyszeres kezelés együttes eredménytelensége esetén a korai inzulinkezelés elkezdése elkerülhetetlen!

Kérem, legyenek mindig nagyon türelmesek a háziorvosukkal, az sem baj, ha szeretik egy kicsit! A szeretet olyan, mint a kölcsönkenyér – visszajár!

Dr. Varga István háziorvos, Vaszar

Megjelent a diabetes2008/2. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!