Szerző: Szőke Mária Feltöltés dátuma: 2011.11.02.

Érezd jól magad a bőrödben

A cukorbetegek változó vércukorszintje hajlamosít a bőrkiszáradásra. Különösen fontos erre figyelni a hideg hónapokban. Tél végén, tavasz elején járunk, a kinti hidegtől és a szobai melegtől, na és a lassan, de biztosan kialakuló vitaminhiánytól bőrünk igen kényes, ápolásra igencsak rászoruló már.

Illusztráció

Joghurt-keverék enyhén gyulladt bőrre

A téli rövid nappalok, a sok felhős időszak fényhiányát bőrünk megsínyli: gyulladásos, száraz tapintású, reszelős felületű lehet. Jó rá a joghurtpakolás: 3 evőkanál zablisztet, 5 csepp friss citromlevet és 3-4 kanálnyi friss joghurtot a kényes bőrfelületre kenünk, 15 percig hagyjuk hatni. A benne lévő nyomelem, a cink baktériumölő hatású és növeli a bőr ellenálló képességét. Ha ehhez még koenzim Q10 (vitaminhoz hasonlító anyag) tartalmú testápolót keverünk, az javítja a bőr rugalmasságát, feszességét.

Hidegben beszűkülnek ereink, ráadásul, amikor fázunk, szervezetünk a belső szervek vérellátásáról igyekszik elsősorban gondoskodni, s bőrtakarónk sínyli meg a rossz vérellátás miatt fellépő oxigén- és tápanyaghiányt. A hideg, s ennek ellenkezője, a fűtött helyiség száraz meleg levegője is szinte „kiszívja" bőrünk nedvességtartalmát. Bőrünk húzódik, ujjaink hegyén esetleg fájdalmas berepedések keletkeznek, nem is beszélve a ráncosodásról, amely nem csak arcunkat változtatja meg. Mindezek mellett a rosszul beállított cukorbetegnél az idegpálya-károsodások miatt a faggyúmirigyek nem működnek jól, s ehhez társul, hogy +6 °C alatti hőmérsékleten csökken a zsírtermelő képességük. Szervezetünk vízháztartása igényli a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztását, de ha csak időnként is túl magas a vércukorszint, a vese fokozott vizeletkiválasztása következtében a szervezet túl sok folyadékot veszít. Ez bőrünket is nagyon megviseli.

A diabéteszesek számára a bőrápolás nem egyszerűen kozmetikai kérdés, amit valamelyik világhíres kozmetikai cég termékeivel próbálunk megvalósítani. A diabéteszeseknek tudniuk kell, hogy ez a gyógykezelés része, és sokoldalú figyelmet kívánó, sok későbbi bajt megelőző „hadművelet".

Az olajok gyógyítanak

A vastag gyapjúsapkák alatt kiszárad fejbőrünk, viszket és korpás, s ez kihat a hajunk állapotára is, esetleg hajhullást okoz. Olajat kenjünk rá (olíva- vagy hazai repceolaj, lenmag hidegen sajtolt olaja, ill. tökmagolaj nagyon alkalmas). Alaposan kenjük be a bőrfelületet, és egy törülközővel átkötve legalább fél órára, súlyosabb esetben egy éjszakára hagyjuk fenn a kényes bőrfelületen. Langyos vízzel, babasamponnal mossuk le, és a hajszárító alacsony hőfokán szárítsuk. Hetente egyszer-kétszer ismételjük meg a műveletet, míg a panasz nem enyhül. A pakolás hatását el ne rontsuk, frizura készítéséhez csak alkoholmentes hajformázót szabad használni!

Zuhanyozás fürdés helyett

Ahogy azt sok nő tudja, és minden férfinek is tudnia kellene, a tisztítás és a táplálás a bőrápolás két fontos lépése. Legfeljebb öt percig tartó zuhanyozás langyos vízzel egészséges bőrűek számára is a legkíméletesebb, nem szárítja annyira bőrtakarónkat, mint a meleg fürdővízben való lubickolás. A szappanhab azonban tabu, mert feláztatja bőrünk felső rétegét, s ezzel még több nedvességet von el szervezetünkből, s lemossa azt a fontos „savköpenyünket", amelyet aztán majd nem győzünk zsíros és vízvisszapótlást biztosító testápolókkal helyreállítani. Sokan ellenérzéssel viseltetnek a tusfürdők iránt, mondván, túl sok vízzel lehet azokat lemosni. Ha viszont nem az illatdivatok, hanem a hatóanyaguk szerint választjuk őket, a legjobb megoldást mégis csak ezek jelentik. Jók a szója-, olíva-, földimogyoró-olajat, gyógynövényeket tartalmazó tusfürdők. Ha már szinte a sebesedésig kiszárad a bőrünk, és gyulladt, akkor víz sem érheti, s ilyenkor a bőrgyógyász – akinek mindig mondjuk el, hogy diabéteszesek vagyunk – mosakodókrémet ajánl. Nagyon sok gyógyszertárban vehetünk a patikus saját receptje szerint készült tusfürdőt, zsíros vagy hidratáló arc- és testápoló krémet. Még egy mondat a fürdésről. Ha időnként erre vágyunk, akkor sem szabad habfürdőznünk, mert az szárít. Helyette olajtartalmú fürdőzést válasszunk és a víz hőfoka maximum 35 °C lehet.

Ha bőrünk zsírt kíván

A száraz hideg és a fűtött lakás szintén száraz levegője kegyetlenül elszívja bőrünk nedvességtartalmát, akadályozza zsírosodását, tehát szárít. Ilyenkor nagyobb lipid-, vagyis zsírtartalmú krémek és testápolók segítenek, mert ezek stabilizálják bőrünk természetes védőrétegét. Kaphatók a patikákban. Ha már szinte sebesedésig száraz valamelyik bőrfelületünk, segít a zsíros körömvirágkrém.

Amilyen a mosdó, olyan a törölköző

Ezt a mondást sokan ismerik, de a bőrüket védőknek aranyszabály: legyen ez is kíméletes. A kisbabák ruháinak ajánlott textilöblítő-szerrel öblített, nagyon puha törölközővel se dörzsöljük a kényes bőrt, hanem itassuk fel magunkról a vizet. Különösen a ráncokat és a lábujjközöket szárítsuk gondosan. Amikor a törölköző érintése is fáj, száríthatjuk a legkényesebb bőrfelületeket nem túl forróra állított hajszárítóval is.

Aki átélte már, milyen nehéz a kiszáradt, beteg bőrt rendbe hozni, az tudja, miről beszélek: tisztálkodás után a dolgok alfája és ómegája a bőr zsírköpenyének visszapótlása, és a rugalmasságáról is gondoskodó nedvességgel való feltöltése. Hogy kiigazodjunk a kozmetikai szerek választékában, íme néhány fogalom, amely szerepelhet a készítményeken. Németül: „feuchtigkeits Creme" és/vagy „rückfettende Creme", vagy egyszerűen csak: „fett Creme". Van egy „Melkfett mit Ringelblume" nevű krém (tejkrém körömvirággal), ez jó napi használatra is, nem csak zuhanyozás után. Angolul a zsíros krémre azt írják, hogy „for dry skin" vagy „moisturising".

A méz véd

Ugyancsak fontos a kiszáradt, kivörösödött, viszkető bőrnek az a sok természetes anyag, ami a valódi, nem pancsolt „házi" mézben van. Már az ókori görögök is mézzel ápolták kicserepesedett ajkukat, hiszen a méz szabályozza a sejtmegújulást, erősíti a bőr védőrétegét és védi nedvességtartalmát – mindezek a száj bőrének jellege miatt ott a legfontosabbak, de minden kivörösödött bőrterületre ajánlhatók. (Virágporra allergiások csak bőrpróba után használják!)

Vannak mézet tartalmazó kozmetikai készítmények is, de a saját kipróbált zsíros krémünkbe is tehetünk pár cseppet belőle, mindig csak akkor, amikor használjuk.

Mit tartalmaznak a száraz bőr megelőzésére vagy gyógyítására való krémek? Ha amúgy is sok „bántalmat" elszenvedő ujjhegyünk repedezett, kollagént és elasztint tartalmazó krém gyógyítja. Ez a két anyag a testápolóknak is fontos alkotója, míg kezünket ezeken kívül a glicerin teszi selymessé. A vitaminok legfontosabbika az A- és az E-vitamin, valamint az allantoin és a dexpanthenol gondoskodik az érzékeny területek megnyugtatásáról. A konzerváló anyagot és az illatanyagot tartalmazó krémek használata kényes vagy gyulladt bőrre tabu! Sose használjunk túlságosan zsíros készítményeket még a legkritikusabb helyeken sem, mint például a nagyon száraz lábfejen, mert dagadást idézhet elő, ami csak rontja a bőrterület állapotát. Az ápolószert, akármelyiket is használjuk, sohasem szabad vastagon felkenni, mert elzárja a bőr pórusait, nem képes bőrünk lélegezni, és már ettől is szárad.

Lábunk kímélése a bőrápolásnál kezdődik

Ismét hangsúlyozzuk, miért kell a diabéteszeseknek lábambulanciára járniuk: mert ott, csakis ott vizsgálják meg alaposan ezt a veszélyeztetett végtagunkat, és ott kaphatunk egyénre szóló tanácsot. Különösen a túlsúlyos cukorbetegek járjanak rendszeresen szakemberhez, mert ők nehezen vagy alig tudják szemrevételezni lábuk minden oldalát, sokan pedig nem is érzik az idegpályák károsodása miatt, ha valami rendellenesség van a lábunkon. A legkisebb bőrsérülés, berepedés is nehezen vagy egyáltalán nem gyógyuló sebeket okozhat, nagyon kell hát figyelni rá. A láb napi mosása nem maradhat el, még ha ez szárítja is a bőrt, utána viszont krémezni kell. Aki úgy érzi, és úgy tudja, nincs gond a lábfeje bőrével, az is használjon a patikákban kapható speciálisan diabéteszeseknek készített lábkenőcsöt, mert nem szabad hagyni, hogy lábfejünk, talpunk, sarkunk bőre kiszáradjon, berepedezzen! Ne okozzunk túl szoros cipővel bőrkeményedést, vigyázzunk, a lábbeli nehogy feldörzsölje a bőrt. Ha mégis megtörtént, forduljunk orvoshoz, mert a nehezen gyógyuló lábsebek végzetesek is.

Gyümölcsök gyógyító ereje

Érdekes módon a sok napsütésben érlelt déligyümölcsök ápolják jól a száraz bőrt. Ha kivipürével kenjük be bőrünket, a természetes gyümölcssav tisztít, az A- és C-vitamin finomítja és tisztítja az eltömődött pórusokat, élénkíti a száraz, korpásan hámló felületek vérellátását és erősíti a kötőszövetet. Soha nem szabad viszont irritált, vörös bőrre felvinni!

Sokan nem igazán ismerik az avokadót, pedig a belőle készült, valójában elég semleges ízű püré nem csak kenyérre kenve vagy húsok mellé tálalva finom, hanem a télen elvékonyodott bőrvédő réteget is regenerálja. Magas a természetes zsírsavtartalma, valamint gazdag A-, B-, C- és E-vitaminban. Érdemes kipróbálni arcpakolásnak, valamint a télen-nyáron kényes és száraz dekoltázs-bőrre.

A juharfa szirupja sem általánosan ismert nálunk, annál jobban ismerjük az érzést, milyen kellemetlenül húzódik a kiszáradt bőr. Nos, ez a Kanadából származó édes szirup előfordul néhány arc- és testápolóban, keressük a drogériákban, nagyobb patikákban.

Inni, inni, inni

Azt sokan tudják, s ha nem, higgyék el nekünk: bőrünk jó állapotát az őrzi meg, baj esetén pedig gyógyulását az segíti, ha elég folyadékot fogyasztunk. Abszolút kötelesség a napi legalább két liter folyadék (kevés szénsavat tartalmazó vagy szénsavmentes ásványvíz, cukrozatlan gyümölcstea, levesek). Mindezt a nap folyamán egyenletesen elosztva kell inni! Aki napközben is terhesnek érzi a gyakori kiszaladást vagy netán inkontinens, az nehezen fogadja el a fontossági sorrendet, amelyhez csak annyit: a vízivás mindennél előbbre való, mert bőrünket belülről is rugalmasan kell tartanunk, és mert a folyadékforgalom átmossa szervezetünket.

Az leszel, amit megeszel

A cukorbetegek igazán tudják, milyen fontos, hogy mi a táplálékuk. Ha most felsoroljuk, mi minden tartalmaz olyan hatóanyagokat, amelyek a bőr egészsége és fiatalsága megőrzése szempontjából fontosak, megnyugodhatnak azok, akik ezeket a táplálékokat rendszeresen fogyasztják, és talán rákapnak azok, akik bizonyos ételeket nem szeretnek. Vitaminhiányos évszakban az egész családnak javasoltak a következőket tartalmazó élelmek:

Esszenciális aminosavak (főleg cisztein): segítik a bőrsejtek megújulását. Tartalmazzák: szárnyasok húsa, tojás, dió és rizs.

Karotonoidok (béta-karotin, lutein, likopin): szervezetünkben A-vitaminná alakulnak, ellenállóbbá teszik a bőrt a külső behatások ellen, és az epidermisz (a külső bőrréteg, más néven felhám) simaságáról gondoskodnak. Tartalmazza: minden erőteljesen sárga, piros és sötétzöld zöldség és gyümölcs (a szakszerűen fagyasztott mirelitek is!), ezeken kívül megtalálhatók a sajtban, vajban és tojásban.

C-vitamin és flavonoidok: serkentik a kötőszövet rugalmasságát adó kollagénrostok termelődését és megújulását. Elősegítik a bőr öregedését is okozó, a szervezetünkben mindig keletkező, káros szabad oxigén-gyökök befogását. Tartalmazzák: nyers gyümölcsök, különösen a citrusfélék és a bogyósok. Sok C-vitamint tartalmaz a petrezselyem, a paprika, a paradicsom, a zsázsa, a fejes saláta.

E-vitamin: jelentős szerepe van a sejtosztódásban, szabályozza a sejtek vízháztartását. Javítja a bőrben a keringést, s ezáltal a jobb tápanyagellátást. Tartalmazza: dió, mogyoró, mandula, tökmag, hidegen préselt olajok (olíva-, tökmag-, repceolaj), de a tojássárgája, vaj, a csírák és a teljes kiőrlésű gabonalisztek is.

B-vitaminok: fontos szabályozói bőrünk zsír- és vízháztartásának. Tartalmazzák: teljes őrlésű liszt, ebből készült kenyér, sörélesztő, búzacsíra. Kisebb mennyiségben található húsokban, szárnyas-húsokban, tejtermékekben.

Végezetül

A jól beállított vércukorszint jelenti a legfőbb védelmet minden szövődmény ellen, így biztosítéka annak is, hogy bőrünk ellenálló maradjon és szükség esetén megbízhatóan gyógyuljon. Mert akkor igazán jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Szőke Mária

Megjelent a diabetes2008/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!