Feltöltés dátuma: 2016.06.22.

Spenóttal töltött göngyölt pulyka karamellizált gyümölcsökkel

Illusztráció

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
210 kcal 22 g 10,7 g 9,35 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 40 dkg pulykamell,
  • 30 dkg leveles spenót,
  • 1 ek. vaj,
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma,
  • só, bors,
  • 5 dkg meggy,
  • 5 dkg cseresznye,
  • 3 dkg szőlő,
  • 5 dkg málna,
  • 5 dkg eper,
  • 1 ek. méz,
  • csipetnyi fahéj,
  • csurranásnyi balzsamecet (elhagyható)

A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük, majd a vajon megfonnyasztjuk, fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. A nagy szeletre vágott pulykamellett kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Egyenletesen rátesszük a spenótleveleket, majd két hajtással felgöngyöljük. Tepsibe tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, majd 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Ügyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki, de átsüljön a hús. Közben a gyümölcsöket megmossuk, lecsepegtetjük, amit kell, kimagozzuk, daraboljuk. Serpenyőben mézet karamellizálunk, rádobjuk a gyümölcsöket, és folyamatosan kevergetjük, rázogatjuk, míg kicsit karamellizálódnak, csipetnyi fahéjjal ízesítsük, majd a végén hozzáadott csurranásnyi balzsamecettel tehetjük igazán különlegessé. A pulykát szeleteljük, és a forró gyümölcsraguval tálaljuk.

További receptek:

A receptek kiötlője: Nagy Gyuláné Tajti Éva dietetikus, a fotókat Schäffer Ádám Dávid készítette.

Megjelent a hypertonia2016/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!